Vyšetřování v kauze Diag Human pokračuje. Prověřuje se švýcarská firma

01.08.2015 9:56

Švýcarští vyšetřovatelé se vrhají na část kauzy Diag Human. Podle Lidových novin se budou zabývat částí, kdy se do sporu mezi Josefem Šťávou a státem přimíchala i švýcarská společnost Towit Machinery Trading. Firma požadovala až tři miliardy z případně vysouzeného odškodného.

Vyšetřování v kauze Diag Human pokračuje. Prověřuje se švýcarská firma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Švýcarští policisté nyní budou zjišťovat, zda společnost Towit není zapletena do legalizace výnosů z trestné činnosti či daňových podvodů. Tato firma je navíc velmi úzce spojena se strojírenským impériem Vítkovice miliardáře Jana Světlíka, konstatují Lidové noviny. Mluvčí holdingu Eva Kijonková však spojitost s kauzou Diag Human odmítá. 

V trestním oznámení, které mají Lidové noviny k dispozici, se však jasně píše, že „existuje podezření, že v souvislosti se spoluprací Towit Machinery Trading a skupiny Vítkovice byly spáchány různé hospodářské trestné činy ve Švýcarsku a také jinde, pomocí nichž pak dlouhodobě vyváděné prostředky z Vítkovic byly prány ve Švýcarsku prostřednictvím Towit Machinery“. Vítkovice však i přesto trvají na tom, že s Towit mají pouze standardní obchodní spolupráci. 

A obdobné trestné činy mají být i ve hře kauzy Diag Human. Towit Machinery má držet spornou pohledávku vůči společnosti Josefa Šťávy.

Kauza Diag Human se táhne již od 90. let, kdy Šťáva chtěl ještě pod jménem firmy Conneco získat zakázku na zpracování krevní plazmy. Kvůli údajným podezřelým okolnostem mu zakázka nebyla přiklepnuta a od té doby se vleče spor o odškodné. Když po prvním verdiktu arbitráže v roce 2002 musel stát firmě vyplatit 327 milionů korun, přihlásil se bývalý Šťávův právník Jiří Oršula s pohledávkou. Polovina Oršulovy pohledávky se následně objevila právě ve švýcarském Towitu, kterému ji právník postoupil. 

Reakce skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP na uvedenou zprávu:

Skupina Vítkovice Machinery Group odmítá jakékoliv spojování s kauzou Diag Human vs. Česká republika a vymáhání jakýchkoliv pohledávek spojených s touto kauzou - a to bez ohledu na jejich označení či pojmenování. Na našem jednoznačně odmítavém prohlášení pro média ze 6.2.2010 se už pět let nic nezměnilo, a to bez ohledu na různá tvrzení, že existují jakési dokumenty údajně prokazující „znaky spojení Towit Machinery Trading se strojírenskou skupinou Vítkovice“.
Konstatuji opakovaně, že se společností Towit Machinery Trading AG nejsou společnosti strojírenského holdingu VÍTKOVICE nijak majetkově propojeny a nepodílí se žádným způsobem na řízení této společnosti. Odmítáme jakékoliv spojování s kauzou Diag Human i další vykonstruované vazby na "spor ve Švýcarsku". Pokud jde o podíl Towitu ve Vítkovicích IT Solution, vznikl historicky s nákupem společnosti NETPROSYS s.r.o. Ta byla koupena v rámci strategického nákupu podílů i v dalších IT firmách a s případem Diag Human neměla a nemá nic společného.
 
Eva Kijonková, mediální zastoupení skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…