Vyšetřovaný soudce Havlín převezen z basy do nemocnice. Povolila Bradáčová

08.04.2013 6:58

Hlavní postava korupční aféry, někdejší soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín je v nemocnici. Jeho převoz z běžné cely do brněnské vězeňské nemocnice povolila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Potvrdila to serveru Týden.cz a dále řekla, že zamítla stížnosti obviněných proti zahájení trestního stíhání.

Vyšetřovaný soudce Havlín převezen z basy do nemocnice. Povolila Bradáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

"Do Brna byl převezen preventivně proto, aby mohl být komplexně a kvalitně vyšetřen, neb nám jak on sám, tak obhájci předkládají opakované žádosti o vyšetření, kterým jsem vyhověla," odůvodnila žalobkyně Bradáčová své rozhodnutí.

Podle Týdne.cz není Havlín sám, kdo požádal o vyšetření a potažmo pobyt v nemocnici. Podobně jako on si prý počínali i jiní VIP obvinění, jako například dnes již nepravomocně odsouzený lékař Jaroslav Barták, který se psychicky zhroutil. Obhájci ani vrchní státní zástupkyně nechtějí říct, na jaké potíže si Havlín stěžuje. Pražský právník podle Týdne.cz připustil, že jej nepotěšil převoz klienta do Brna, když je k dispozici nemocnice ve věznici Praha-Pankrác. "Komu by to nekomplikovalo práci," podotkl.

Ovlivní nemoc vyšetřování?

Zda přesun obviněného bude komplikovat, či brzdit vyšetřování, nechtěl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták komentovat, stejně jako celou kauzu. "K případu žádné informace nepodáváme," cituje Týden.cz. Na jakékoli podrobnosti aféry je prý skoupá i Lenka Bradáčová. Státní zástupkyně se prý domnívá, že hospitalizace hlavního aktéra případu práci policie neovlivní. "Zdravotní stav JUDr. Havlína je vyhovující a žádné komplikace v rámci vyšetřování nepůsobí," uvedla.

Kromě Havlína čelí trestnímu stíhání dalších pět osob: advokát Karel Matějka, žalobce František Fiala, koncipient Štefl a další dvě osoby. Nikdo kromě Havlína ve vězení není, do vazby vzati nebyli.

Nemoc zbrzdí vyšetřování nebo odloží výkon trestu

V Česku se údajně poslední dobou stalo módou, že obvinění a odsouzení vážně ochoří. Nemoc, jak píše Týden.cz se hodí i k zbrzdění vyšetřování. Nedávno to předvedl lobbista Roman Janoušek, který je stíhán za pokus vraždy Asiatky při dopravní nehodě. Čtení policejního spisu odkládal nejdříve kvůli chřipce, posléze kvůli operaci hlavy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…