Výši doplatků na bydlení chce omezit další návrh

30.05.2013 13:05

Do sněmovny putuje další návrh, který by měl změnit výplatu doplatku na bydlení. Předkladatelé chtějí omezit výši příspěvku za bytovou jednotku podle cen místně obvyklých. Lidé, kteří v ní bydlí, by ji navíc museli užívat v souladu s hygienickými a stavebními předpisy. V opačném případě by na doplatek na bydlení neměli nárok.

Výši doplatků na bydlení chce omezit další návrh
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ubytovna v Mostě - Velebudicích

"Cílem návrhu je snížit příjem lichvářských skupin, snížit zneužívání dávek v hmotné nouzi, snížit kriminalitu v sociálně vyloučených lokalitách a snížit zatížení státního rozpočtu při výplatě dávek," řekl dnes novinářům senátor Tomio Okamura, který na přípravě předlohy spolupracoval s Davidem Kádnerem (VV) a bývalým rebelujícím poslancem ODS Radimem Fialou (nezařazený).

Obdobný návrh podala před několika dny někdejší chomutovská primátorka Ivana Řápková. Její návrh předpokládá, že majitelé ubytoven by měli doplatek na bydlení dostávat výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných a inkasují částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné.

Starostové budou hlídat počet lidí v místnosti

Kádner podotkl, že Řápková na rozdíl od této předlohy nevyužila ustanovení stavebního zákona ohledně hygieny, aby starostové mohli ovlivňovat počet lidí v určité místnosti.

Okamura chystá i další legislativní iniciativy. Zákon o státní sociální podpoře chce upravit tak, aby pod sankcemi zakotvil povinnou školní docházku a pravidelné preventivní zdravotní prohlídky u dětí ze sociálně slabých rodin. Mezi náměty patří také celoplošný zákaz výherních hracích automatů a zákaz exekuce sociálních dávek.

reklama

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …