Výsledek voleb v Česku podtrhuje nespokojenost voličů, píší v New York Times

27.10.2013 17:47

Výsledek voleb v České republice podtrhuje nespokojenost voličů se zakořeněnou korupcí a stavem politiky. A tak podle listu The New York Times sice vyhráli levicoví sociální demokraté, v Parlamentu ale většinu nezískali. Skutečné vítěze je pak možné hledat v řadách protestních stran a nereformovaných komunistů.

Výsledek voleb v Česku podtrhuje nespokojenost voličů, píší v New York Times
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

"Česká republika, jejíž první prezident Václav Havel pomohl z této země po pádu berlínské zdi udělat celosvětový symbol svobody, se po skandálech s údajnými úplatky a nezákonnými odposlechy silně vzepřela proti politickému rozdělení moci," napsal americký list. A proto je zde na vzestupu pocit, že revoluce v roce 1989 nesplnila očekávání.

Volby v Česku přišly v době, kdy v celém regionu lidé ukazují svou nespokojenost s politickým pořádkem po roce 1989

Socialisté, jak si deník všímá, sice vyhráli, ale vítězství je mnohem hubenější, než očekávali. "Místo toho lidé vybírali protestní strany hlásající, že potřou korupci," vysvětlil. Do Parlamentu se tak dostal Andrej Babiš, slovenský miliardář s českým pasem, a s 15 procenty komunisté, kteří jsou poslední takovouto stranou mezi někdejšími satelity sovětského bloku.

Analytici, jak upozorňuje The New York Times, nyní očekávají složité období politického dohadování, protože Babiš v sobotu naznačil, že nechce do žádné vládní koalice. Nakonec by se ale prý, pokud změní názor, mohl se socialisty a další menší stranou spojit, čímž by vznikla vládní většina. Také by ale mohl podpořit menšinovou vládu.

Volby v Česku podle The New York Times přišly v době, kdy v celém regionu lidé ukazují svou nespokojenost s politickým pořádkem po roce 1989. "V Bulharsku protestují tisíce lidí proti všudypřítomné korupci a ekonomickým těžkostem. V Maďarsku přimělo lidi vyrazit do ulic vnímané autoritářství premiéra Viktora Orbána," doplnil list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…