Výsledky eurovoleb mělo 90 procent okrsků sečteno za dvě hodiny

24.05.2014 17:36

Výsledky letošních eurovoleb mělo více než 90 procent okrskových volebních komisí spočítáno a odevzdáno za dvě hodiny po uzavření volebních místností. Oznámil to mluvčí statistického úřadu Jan Cieslar. Rychlost volebních komisařů by mohla potvrzovat informace o nízké volební účasti. Výsledky ovšem bude moci ČSÚ zveřejnit až po ukončení hlasování v celé EU, tedy v neděli po 23:00.

Výsledky eurovoleb mělo 90 procent okrsků sečteno za dvě hodiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební komise

Cieslar k rychlosti odevzdávání zápisů o hlasování uvedl, že při podzimních volbách do sněmovny byly výsledky z 90 procent okrsků k dispozici až v 16:35. Voleb do sněmovny se loni v říjnu zúčastnilo celkem přes 59 procent voličů. V eurovolbách měla být podle předvolebních průzkumů účast poloviční a podle informací z volebních komisí nakonec přišla hlasovat necelá pětina voličů.

K nejnižším tradičně patřila účast v Moravskoslezském kraji, kde podle mluvčího ČSÚ byl také k 16:00 nejvyšší podíl zpracovaných okrsků - 96,5 procenta. Celkově k 16:00 převzal ČSÚ „výsledky od 13.481 okrskových volebních komisí, tedy od 91,2 procenta". Statistikům tak v tu dobu chyběly výsledky od zbývajících 296 okrsků. V 16:45 scházely výsledky už jen od 104 okrsků, uvedl mluvčí.

„První okrsek předal své výsledky 20 minut po uzavření volební místnosti," uvedl Cieslar zatím bez podrobností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…