Výsledky maturantů se zhoršily. Kazí jim to repetenti, namítá ministerstvo

20.06.2012 14:58

Letošní maturity dopadly hůře než ty loňské. Nejen ve výsledcích maturujících studentů, ale i v organizaci zkoušky a hodnocení výsledků. Problémy už stály hlavu hlavního organizátora státního testování, a do budoucna chce ministerstvo provést řadu změn.

Výsledky maturantů se zhoršily. Kazí jim to repetenti, namítá ministerstvo
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Při letošních státních maturitách stoupl oproti loňsku počet studentů, kteří neuspěli. Z 19,5 procenta se jejich podíl zvýšil na 21,2. Podle ministerstva školství ale letošní výsledky snížili repetenti z loňska, kterým se často ani letos nedařilo. Plné polovině se nepodařilo uspět ani letos.

Letošní maturanti nejvíce propadali z matematiky, plných 15,7 procenta. Vloni neuspělo 14,4 procenta. Oproti loňsku se však nejvíce zhoršily výsledky z českého jazyka. Ze 7,6 % se „úmrtnost“ zvýšila na deset procent.

Právě kvůli písemné zkoušce z češtiny se nejvíce studentů rozhodlo odvolat. Bylo jich 4237 z celkových 6942 odvolání. Nejčastěji namítali neobjektivní hodnocení anonymních lektorů.

Do příštích let chce ministerstvo maturitu změnit. „Státní maturita musí být jednodušší, musí být levnější a musí být lidštější,“ vysvětlil ministr školství Petr Fiala. K tomuto účelu sestavil odbornou skupinu, ve které bude pracovat například ředitel soukromého pražského gymnázia PORG Václav Klaus mladší, stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek nebo Ondřej Hausenblas z pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Problémy s letošními maturitami už stály hlavu Pavla Zeleného, šéfa centra CERMAT, které maturity organizovalo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…