Výsledky senátních voleb je už možné soudně zpochybnit

19.10.2016 7:37

Výsledky letošních senátních voleb je ode dneška možné zpochybnit u Nejvyššího správního soudu (NSS). Desetidenní lhůta pro jejich předložení skončí v pátek 28. října - o státním svátku. Soud by proto mohl podobně jako po předchozích volbách zaevidovat nějaké podání doručené prostřednictvím datové schránky ještě v pondělí 31. října.

Výsledky senátních voleb je už možné soudně zpochybnit
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Zpochybnit bude možné jak víkendovou volbu některého 27 ze senátorů, tak hlasování v prvním volebním kole před týdnem. Před dvěma lety NSS dostal tři řádně předložené stížnosti na senátní volby, před čtyřmi lety pět. Žádný ze senátorů zatím z rozhodnutí soudu o mandát nepřišel.

Na soud se mohou obrátit voliči nebo strany, které do voleb vyslaly své zástupce. Volební zákon jim to umožňuje v případě podezření, že při volbách byla porušena volební pravidla způsobem, který mohl ovlivnit samotné hlasování, volby jako celek nebo jen volbu některého z kandidátů.

Volby letos vyhrála KDU-ČSL, která získala šest vlastních senátorů a další tři podporovala v rámci různých spojenectví mimo jiné se Stranou zelených. ANO se ze 14 finalistů podařilo prosadit jen tři. Tři křesla dokázala obhájit ODS. Tři mandáty získalo rovněž hnutí Starostů.

Pouze dvě vítězství se povedlo zopakovat ČSSD, která ale přesto zůstane nejsilnější frakcí v horní komoře s 25 senátory. Oba dva mandáty znovu získali Severočeši.cz, dvě křesla kandidáti nominovaní TOP 09. Zbývající tři křesla obsadili s podporou Starostů Václav Chaloupek za Občany patrioty, někdejší ministr průmyslu Jiří Ciencala za uskupení Občané spolu - nezávislí a šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra, který se stal členem klubu ODS.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…