Výsledky večerního jednání ponechali šéfové sněmovních klubů bez komentáře

30.11.2017 8:10

Zřejmě jen částečný pokrok přinesla dnešní večerní schůzka předsedů všech sněmovních stran. Poslanci se po zhruba dvě a půl hodiny dlouhém jednání před novináři nezastavili a nechtěli komentovat, k čemu dospěli. Šéf poslanců hnutí ANO, Jaroslav Faltýnek, pouze naznačil, že strany dospěly k dohodě ohledně výborů a stálých delegací, naopak trvají rozpory ohledně komisí. Jednání by mohlo pokračovat ve čtvrtek.

Výsledky večerního jednání ponechali šéfové sněmovních klubů bez komentáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

Většina sněmovních výborů se sešla poprvé během dneška. Potvrzovat předsedy, které si výbory vybraly, budou poslanci na plenárním zasedání ve čtvrtek. Rozepře by mohla budit nominace a volba Radka Kotena (SPD) do čela bezpečnostního výboru, a to kvůli obsahu jeho facebookového profilu. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka už před schůzkou řekl, že podporu sociální demokracie nebude mít žádný kandidát SPD.

Celkem 11 komisí, tedy o tři více než v minulém volebním období, založila Sněmovna v úterý. ANO, SPD a KSČM prosadily, že se obsadí podle poměrného zastoupení. Strany Demokratického bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN) či ČSSD poukazují na to, že podle tohoto klíče bude mít ANO 40 procent členů a některé strany v nich vůbec nebudou. Sněmovní kontrola BIS, GIBS či NBÚ podle nich přitom nabývá na ještě větší důležitosti, když vládu připravuje jediný subjekt, hnutí ANO Andreje Babiše.

Chvojka dnes na vládu přinesl novelu, která by u sedmičlenných komisí zvýšila počet členů tak, aby v nich byly zastoupeny všechny poslanecké kluby. Vzhledem k tomu, že vláda jedná po volbách jen v omezeném režimu a dnes schválila svou demisi, ministři materiál neprojednávali. Chvojka naznačil, že by mohl novelu předložit jako poslanecký návrh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…