Výsměch uvězněnému Marku Dalíkovi: Hyeny, napomenul advokát žurnalisty

12.09.2016 13:01

Advokát Aleš Rozehnal se na serveru Hlídací Pes.org rozepsal o novinářském hyenismu v kauze odsouzeného lobbisty Marka Dalíka.

Výsměch uvězněnému Marku Dalíkovi: Hyeny, napomenul advokát žurnalisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Byly doby, kdy byla novinářská profese považována za ctihodnou, protože novináři chránili občany před státem zneužívajícím svou moc či přílišnou mocí velkých korporací. Žurnalisté bývali rytíři pravdy. Bohužel, dnes je tomu jinak.

„Esencí novinářského hyenismu je to, že novináři jsou mrchožrouty namísto lovců. Čekají do té chvíle, než je veřejně známa osoba zraněna, a tehdy začnou být nejagresivnější. Jakmile takový člověk ztratí svoji moc, novinářské hyeny ztratí veškeré zábrany a stanou se nikoli mluvčím lidí, ale davu,“ napsal Aleš Rozehnal.

Celý text najdete zde

Potvrdilo se to, když Marek Dalík nastupoval do vězení na Ruzyni. Novináři ho obklopili a ptali se odsouzeného, zda se bojí a zda chce pronést nějaká poslední slova. „Novináři v tu chvíli nepůsobili jako rytíři pravdy a lvi bojující za občany, ale spíše jako chechtající se hyeny,“ konstatoval advokát.

Tato situace neměla nic společného s potřebou uspokojit veřejný zájem. Šlo pouze o to, uspokojit pudové potřeby davu. Nejde tady ani tak o informování veřejnosti o tom, že bylo zase jednou dosaženo spravedlnosti, ale spíše o snahu prodat co nejvíce výtisků novin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…