Vysočinu příští rok čekají velké investiční akce

31.12.2019 20:11

Vysočina by měla příští rok dokončit stavbu své krajské knihovny v Havlíčkově Brodě. Začít by měla oprava zámku v Telči či stavba nového domova pro seniory u jihlavské nemocnice. V přehledu kulturních akcí nechybí Mezinárodní festival dokumentárních filmů ani některé letité hudební festivaly či festival současného tance Korespondance ve Žďáru nad Sázavou. Vysočina si chce také rozsáhleji připomenout svou sklářskou historii a současnost. Pod heslem Vysočina sklářská se bude konat i několik výstav.

Vysočinu příští rok čekají velké investiční akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Podle náměstkyně hejtmana Jany Fischerové (ODS) se sklářskému tématu budou věnovat i soukromé firmy či sklářská škola, kterou má kraj ve Světlé nad Sázavou. Sklu bude patřit také samostatná konference nebo přehlídka a prodejní výstava v jihlavském City Parku. Hrad v Ledči nad Sázavou pozve 2. června 2020 první návštěvníky do nové stálé interaktivní expozice Sklářství na Vysočině.

Příští rok skončí na Vysočině jedna z velkých investic posledních let. V červenci má být stavebně dokončena budova Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Stavba asi za 143 milionů korun začala letos v březnu. Knihovna je krajskou příspěvkovou organizací. Plní zároveň funkci veřejné knihovny i regionálního centra pro síť veřejných knihoven. Má okolo 6500 čtenářů.

Až 400 milionů korun chce dát kraj do nového domova důchodců se 132 lůžky u jihlavské nemocnice. Hledá dodavatele pro stavbu, která by mohla začít zjara. Dokončena má být v roce 2022, stejně jako v případě rozsáhlé rekonstrukce státního zámku v Telči na Jihlavsku. Nově vybudované zámecké muzeum má být po rekonstrukci přístupné celoročně. Prozatím byl zámek turistům otevřen od dubna do října. Jeho návštěvnost v minulých letech dosahovala i 100.000 lidí za rok. Rekonstrukce za asi 240 milionů korun bude z velké části hrazena z evropských dotací.

Stálicí kulturního programu v kraji je Mezinárodní festival dokumentárních filmů. V roce 2020 se bude konat jeho 24. ročník. Podvaadvacáté přiláká do Jaroměřic nad Rokytnou a okolních obcí milovníky hudby Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského.

Mezi vrcholy sportovní sezony na Vysočině se má v příštím roce zařadit světový pohár v biatlonu, který bude v Novém Městě na Moravě na začátku března, a světový pohár horských kol, který bude tamtéž v druhé polovině května.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…