Vysoké sankce, medializace agresorů. To je ta správná cesta, pochvaloval si u Moravce šéf dopraváků

02.04.2017 15:26

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch se v pořadu Otázky Václava Moravce České televize rozhovořil o bezpečnosti silničního provozu.

Vysoké sankce, medializace agresorů. To je ta správná cesta, pochvaloval si u Moravce šéf dopraváků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

„Trend mrtvých na silnici je sice klesající, ale velmi pozvolna. Je potřeba se více věnovat bezpečnosti,“ míní. V roce 2020 by na silnicích nemělo zemřít více než 333 lidí, podle národní strategie. To se ale podle Lercha zřejmě nepodaří naplnit.

Přísnější bodový systém se však v současné době odkládá, před nadcházejícími sněmovními volbami se zřejmě nestihne. 

„Práce dopravní policie byla v tom, že jsme vytvořili návrh a legislativní proces je nyní na ministerstvu dopravy,“ uvedl následně Lerch. „Pokud se díváme do zahraničí, tak výše sankce, která hrozí a je vymahatelná, musí mít preventivní roli. Pokud ta sankce není tak vysoká, nebo mám pocit, že mě nedostihne, tak se preventivní účinek minimalizuje,“ řekl k sankcím. Bodový systém je pak podle něj živým organismem. 

„Agresivní nebo nežádoucí jednání je v současné době hodně medializováno. Sankce, které jsou a jsou pravidelně zveřejňovány, jsou vysoké. A je to dobře. To je ta cesta,“ dodal. 

Lerch se také vyjádřil k práci dopravní policie a jejím prioritám. „Policie ČR si stanovila priority pro letošní rok. Například je mezi nimi plynulost dálničního provozu. Chceme upozorňovat na to, jak se jezdí na silnicích mimo obce o více jízdních pruzích,“ podotkl Lerch. „Nepodcenili jsme to, ale toto riziko jsme si vyhodnotili ve vztahu k tomu, jak se dálnice zahušťují, jak je na nich spousta uzavírek,“ odmítal Lerch nějakou chybu. 

„Alkohol a návykové látky jsou dlouhodobou prioritou policie,“ dodal pak následně Lerch. Závěrem se pak zmínil i k automobilům, které jezdí bez filtrů pevných částic. „Je to o odpovědnosti každého provozovatele. Začíná to selháním provozovatele, který to odmontuje,“ řekl. „V otázce emisí není systém zřejmě nastaven efektivně, co se týče kontroly technického stavu, tak se situace výrazně změnila,“ poukázal na pravomoci policistů Lerch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…