Vysoké školy dostanou navíc dvě miliardy. Rektor Zima přišel vysvětlovat do ČT, jak s nimi naloží

18.09.2018 21:10

Vysoké školy dostanou příští rok o dvě miliardy více, než měly letos, dohodli se dnes na Ministerstvu financí ministr školství a předseda českých rektorů. Co s nimi udělají, kolik dají na platy a kolik na to, aby české vysoké školy nezaostávaly za některými zahraničními, upřesnil Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů v úterním Interview na ČT24.

Vysoké školy dostanou navíc dvě miliardy. Rektor Zima přišel vysvětlovat do ČT, jak s nimi naloží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti právnické fakulty

Dvě miliardy plus pro vysoké školy, to je výsledek dnešní schůzky na Ministerstvu financí a podle Zimových slov je to rozumný kompromis. V tuto chvíli je prý prioritou především regionální školství, kde začíná reforma od 1. ledna příštího roku. „Je to skutečně v rámci možností. Chtěli jsme sice tři miliardy, takže je to miliarda minus, ale na další roky už je příslib 2,8 a 3,8 miliardy,“ uvedl s tím, že rozpočet se daří postupně navyšovat.

Zima je přesvědčen, že pokud se bude trajektorie v následujících letech pohybovat kolem tří miliard, tak se naše pozice mezi zeměmi OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) bude vylepšovat.

Pro více peněz do vysokých škol by prý nebyla absorpční kapacita. „I kdyby nám najednou dal někdo deset miliard na jeden rok, tak máte otázku sehnat a vychovat nebo přijmout nové absolventy,“ řekl Zima a zmínil, že tři, čtyři nebo pět miliard se dá zvládnout, ale více už by byl obrovský skok a školy by s tím neuměly naložit. „Nesmíme být nenažraní,“ poznamenal.

Ze dvou miliard korun, které nesou do vysokoškolského rozpočtu, tak poputuje sedm set milionů korun na mediky, pět set milionů je pak vázáno na investice do infrastruktury – koleje, menzy, opravy budov atd. Osm set milionů, které pak zbývají, půjdou podle Zimy zejména na mzdy zaměstnanců vysokých škol, tedy pro učitele, vědci, úředníky apod. „V poměru jde pětasedmdesát procent této částky do mezd a pětadvacet procent je na zajištění chodu vysokých škol – energie a podobně,“ upřesnil předseda České konference rektorů.

Následně zkonkretizoval, jak sedm set milionů chtějí přesně využít pro mediky. Počet zájemců o studium na lékařských fakultách je zhruba 1 : 8. Lékařské fakulty v České republice mají prý uchazečů dostatek. Jde prý spíše o otázku personální kapacity učitelů na lékařských fakultách.

„Platy ve zdravotnictví postupně v posledních letech dramaticky rostly. Když vedle sebe ale postavím zaměstnance fakultní nemocnice – kvalifikovaného lékaře a vedle něj plně kvalifikovaného osobního asistenta, je rozdíl platu dvojnásobný,“ zdůraznil Zima a dodal, že není potřeba mediků jako více peněz pro mladší lékaře, kteří by se podíleli na výuce studentů.

Moderátor Daniel Takáč pak poukázal na to, že v některých mezinárodních srovnáních, co se týká celých vysokoškolských systémů, to pro Českou republiku dvakrát ideálně nevypadá. Česko je prý aktuálně sedmadvacáté z padesáti nejvyspělejších vysokoškolských systémů a klesá. Podle Zimy za to mohou ale především finance. „Kdybyste měl tabulky OECD, tak zjistíte, že jsme předposlední. Mohou za to výrazně peníze,“ připomněl a zmínil, že existuje studie, která ukazuje přímý vztah mezi financemi a číslem, na jakém se v žebříčku nacházíte.

Dalším významným faktorem prý je i správná alokace evropských prostředků. „Ale věřím, že v novém operačním období, které začne v roce 2020, respektive 2022, začne alokace správným směrem,“ uzavřel Zima s tím, že vytvářet dobré podmínky pro lidi je naše budoucnost.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…