Vyšší valorizace penzí a růst minimální mzdy. I to chystá Sobotkova vláda

10.02.2014 20:46

Důchodci v Česku mohou počítat s tím, že už od příštího roku se jim budou zvedat penze stejně rychle jako před úspornými škrty před pár lety. Komise expertů připraví návrh nové důchodové reformy. Pravidelně by se měla zvyšovat i minimální mzda. Úřady práce posílí další úředníci a sociální pracovníci. Vyplývá to z návrhu programového prohlášení vlády. Nejsou v něm ale třeba kroky na podporu rodin. Rodinnou politiku připraví tým odborníků.

Vyšší valorizace penzí a růst minimální mzdy. I to chystá Sobotkova vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Ministerstvo práce si stanovilo ve vládním programu pět hlavních úkolů. Prvním z nich je návrat k původní vyšší valorizaci penzí už od příštího roku, ne až od roku 2016. Vznikne také návrh na ukončení důchodové reformy vlády Petra Nečase. Kabinet bude podle svého programového prohlášení „respektovat vlastnická práva" lidí, kteří si do takzvaného druhého pilíře spořili. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dřív řekla, že by lidé o své peníze neměli přijít. Podle ní nebude možné část odvodů převádět do fondů od roku 2016.

Nové změny důchodového systému má vymyslet odborná komise. Výsledkem má být dlouhodobě stabilní uspořádání a přiměřenost penzí. Další tým expertů pak připraví návrh rodinné politiky. Konkrétní plány jako porodné nejen na první dítě či poskytování státních alimentů místo rodiče neplatiče se do vládního programu nevešly.

Motivace k práci a důstojnému životu

Resort práce se zaměří také na informační technologie pro vyplácení dávek. Chce je zajistit „prostřednictvím své infrastruktury" a svých systémů. Vláda prý vytvoří podmínky pro uzavření smluv.

Pravidelně by měla růst minimální mzda, aby motivovala k práci a stačila na důstojný život. Vláda se na její výši chce dohodnout s odbory a zástupci zaměstnavatelů. Nejnižší výdělek by se měl postupně přiblížit 40 procentům průměrné mzdy.

Stejná suma jako dosud by měla putovat i do dotací na sociální služby, které mají od ledna místo ministerstva rozdělovat kraje. V návrhu prohlášení stojí, že by měla být „zajištěna srovnatelná podpora jednotlivým druhům sociálních služeb" jako dosud. Řada provozovatelů si ale v minulosti stěžovala na to, že kraje podporovaly hlavně svá zařízení a domovy pro seniory, na služby v terénu zbylo méně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…