Výstava V náruči památkové péče. Městské památkové zóny Pardubického kraje poprvé v Pardubicích

30.05.2016 19:21

Od pátku 20. května je v budově někdejší pardubické reálné školy k vidění putovní výstava V náruči památkové péče. Městské památkové zóny Pardubického kraje. Expozice pardubického pracoviště Národního památkového ústavu vznikla v loňském roce u příležitosti výročí prohlášení devatenácti městských památkových zón v našem kraji, jež tvoří sídla s různou historickou důležitostí a urbanistickou formou – od přemyslovských královských měst po podhradské osady a agrární trhová městečka. O kráse a rozmanitosti těchto „klenotů mezi městy“ se můžete ve foyer sálu Jana Kašpara na Komenského náměstí přesvědčit až do pondělí 4. července, kdy se výstava přesouvá na státní hrad Litice.

Výstava V náruči památkové péče. Městské památkové zóny Pardubického kraje poprvé v Pardubicích
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Výstava je součástí série akcí pořádaných u příležitosti uvedeného výročí, tedy dvaceti pěti let od vyhlášení šestnácti městských památkových zón v roce 1990 a dvaceti let od prohlášení dalších třech významných zón v roce 1995 na území Pardubického kraje a byla realizována pod záštitou JUDr. Martina Netolického, Ph. D., hejtmana Pardubického kraje, a díky finanční podpoře Pardubického kraje. Aktivity probíhaly, probíhají a budou probíhat i v následujících letech nejen v našem kraji, ale též v dalších krajích a jejich hlavním cílem je prezentovat účel, výsledky a smysluplnost soustavné památkové péče v památkově chráněných sídlech. Představena je proto v prvé řadě historie a vývoj jednotlivých zón, stejně jako jejich památkové hodnoty a dominanty. Prezentovány jsou však i vybrané pozitivní příklady obnovy a restaurování památek či nezastupitelná role dotačních programů.

Jak bylo výše naznačeno, na výstavu navazují další tematické aktivity, mj. komentované prohlídky jednotlivých zón, přednášky a programy pro dětské kolektivy, vše je vždy přizpůsobeno lokaci výstavy v jednotlivých zónách. Podobné aktivity chystáme v současné chvíli i v samotných Pardubicích.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Pardubickém kraji poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, tzn. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Mimo to zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky, podílí se na jejich evidenci, spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií i dalších odborných podkladů ke kulturním památkám a provozuje veřejně přístupnou, odbornou knihovnu. Odborníci z řad zaměstnanců ústavu se rovněž účastní odborných konferencí, seminářů a kolokvií, participují na přednáškách, komentovaných prohlídkách, programech pro školní kolektivy a dalších aktivitách určených pro veřejnost. Další informace najdete na www.npu.cz, respektive http://www.npu.cz/uop-pa/, případně na Facebooku (Pardubičtí památkáři aneb novinky nejen z Příhrádku)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…