Vystěhování uprchlické Džungle v Calais se odkládá. Zde je důvod

21.02.2016 20:10

Uprchlická komunita ve francouzském Calais, která přežívá v tzv. Džungli, je početnější, než se čekalo, a to dokonce hned třikrát. Vystěhování komunity se odkládá, protože se přišlo na to, že ve společenství žijí i stovky dětí a mnohé z nich nemají rodiče. Informoval o tom server britského deníku The Guardian.

Vystěhování uprchlické Džungle v Calais se odkládá. Zde je důvod
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

V Džungli ve francouzském Calais žijí tisíce uprchlíků včetně stovek dětí. A mnoho z nich je bez rodičů, přesněji 315. Aktivisté proto vládu vyzývají k tomu, aby před plánovaným zrušením tábora jasně řekla, co s dětmi bude. Stojí za zmínku, že nejmladším chlapcem bez domova je desetiletý Afghánec. Francouzský soud plánované vystěhování komunity také pozastavil. Situaci v komunitě bude soud posuzovat v úterý.

Celý text v angličtině najdete zde.

Pokud by nedošlo k pozastavení rozhodnutí, ve středu by do Džungle přijely buldozery a tamní stánky či kavárny by srovnaly se zemí. Soukromý majetek si běženci měli vzít s sebou. Zatímco francouzské úřady odhadovaly počet uprchlíků žijících v Džungli na jeden tisíc, aktivisté napočítali až tři a půl tisíce.

Slavné osobnosti se obrátily na britského premiéra Davida Camerona, aby buď zapůsobil na francouzskou vládu, která by měla dětem zajistit dostatečnou ochranu, nebo ať děti vezme do Velké Británie, kde se může řada z nich setkat se svými rodinami. Otevřený dopis podepsalo na 90 tisíc lidí. Jsou mezi nimi čínský umělec Aj Wej-wej, herečka Meryl Streep nebo herec Jude Law, jehož si české publikum může pamatovat např. ze série Sherlock Holmes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…