Vystoupení Česka z EU: 11 milionů od koho?

30.08.2017 6:41

Slyšeli jste už o politickém hnutí Referendum o Evropské unii? Troufneme si říct, že spíš ne. Přesto toto nové uskupení, které kandiduje do Sněmovny s programem vyhlásit referendum o členství v EU, dostalo nevídaný sponzorský dar 10 milionů korun. Obrovskou částku navíc hnutí zaslal jeden jediný člověk. ParlamentníListy.cz ještě během úterní noci zjišťovaly podrobnosti.

Vystoupení Česka z EU: 11 milionů od koho?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Politické hnutí Referendum o Evropské unii, které v říjnu kandiduje do Sněmovny ve všech krajích, dostalo v úterý na transparentní účet 10 milionů korun. Problém je v tom, že většinu bude muset vrátit. Nařizuje mu to zákon. Od jednoho dárce totiž může politická strana nebo hnutí přijmout maximálně 3 miliony.

Možná jste v nedávné době při cestách po Česku zahlédli billboardy s nápisem Referendum o Evropské unii s červeným srdcem v logu. Jde o poměrně nové hnutí, které, jak název jasně napovídá, hodlá usilovat o vypsání referenda, v němž by občané hlasovali o vystoupení z EU.

Hnutí Referendum založili bývalí členové Strany svobodných občanů Petra Macha, kteří nebyli spokojeni s tím, jak to uvnitř Svobodných funguje. V čele s Františkem Matějkou ze strany odešli a založili hnutí, které má svým způsobem totožný, jen poněkud stručnější, program.

Pro mnohé překvapivě se ukázalo, že hnutí bude plnohodnotně ve všech čtrnácti krajích kandidovat do Poslancké sněmovny. Referendum o EU nefiguruje v žádných průzkumech veřejného mínění, lze tak očekávat, že reálné povědomí o existenci takového hnutí mezi občany je mizivé.

Přesto v úterý došlo k něčemu, co se snad nikdy nestalo ani největším českým politickým stranám. Na transparentním účtu hnutí Referendum přistálo 10 000 000 Kč. Dárcem je Jiří Matela, který už před časem tomuto hnutí věnoval milion korun. A podle informací redakce dříve sponzoroval i zmíněné Svobodné Petra Macha, nicméně zdaleka ne tak štědře.

Jak jsme už nastínili, hnutí Referendum bude muset nakonec stejně většinu peněz vrátit. „Pan Matela nám už dříve poslal milion korun. Je myšlenkou hnutí nadšený, podporuje ji a byl by rád, kdyby se referendum o vystoupení z EU uskutečnilo. Poslal nám tuto částku a nejspíš mu nedošlo, že my jako politické hnutí máme ze zákona povinnost ty prostředky vrátit,“ sdělil nám zdroj přímo z hnutí Referendum.

Zda budou vracet celou částku 10 milionů nebo si z této sumy něco ponechají, prý ještě není jasné. „Proběhne o tom debata, pro nás všechny je informace o tomto daru nová,“ sdělil s tím, že pro hnutí Referendum není sponzor Jiří Matela neznámou osobou. Dříve už totiž hnutí přispěl milionem. Celkem tak jde od jednoho člověka o dar 11 milionů korun. Aby došlo ke splnění zákonných podmínek, budou muset 8 milionů vrátit. Zákona už ale prý nestanovuje kdy. Teoretický je tak možné peníze vrátit až v dubnu příštího roku.

Naše informace potvrzuje i rozsáhlá facebooková konverzace kolem Karla Zváry, který je hnutí Referendum kontroluje finance a rozvněž jde o bývalého člena Svobodných. Jeho příspěvky, které má redakce k dispozici, potvrzují skutečnost, že hnutí ještě nemá přesně jasno, jak s darem naloží, ale že bude muset výraznou část peněz vrátit. Stejně tak se v obsáhlé konverzaci na sociální síti objevují níže uvedená zjištění, že dárcem je jedna ze dvou námi uvedených osob. Zvára si na Facebooku dokonce utahuje z toho, že jeden člověk se zabývá nejstarším řemeslem, tedy prostitucí, a druhý nejmladším řemeslem, tedy informačními technologiemi.

Největší otazníky zatím visí nad tím, kdo oním štědrým dárcem je. Osoby jménem Jiří Matela, pohybující se v patrech byznysu, který by tak obrovský dar umožňoval, figurují dvě. 

První je třiatřicetiletý talent v IT oboru, který před pár lety založil nadějnou firmu. Ta nyní dodává produkty do Hollywoodu, americkému internetovému poskytovali filmů Netflix a dalším gigantům, které obchodují v sumách víc než astronomických.

Druhou osobou se jménem Jiří Matela, která by mohla připadat v úvahu, je pětačtyřicetiletý podnikatel, který provozuje největší síť erotických klubů. Jedná se hlavně o podniky ShowPark, které podle informací týdeníku Euro z roku 2015 navštíví denně 350 klientů a podniky mají roční obrat víc než sto milionů korun.

Případ astronomického sponzorské daru pro hnutí Referendum o Evropské unii budeme podrobněji sledovat a další informace přineseme během středy. Pokusíme se odpověděť nejen na otázky, kdo je oním tajemným sponzorem hnutí, které chce Česko dostat z EU, ale také, zda Referendum peníze ihned vrátí a zda si o takto vysokou částku řeklo samo nebo Matela jen večer sedl k počítači, otevřel internetové bankovnictví a prostřednictvím několika kliknutí odeslal 10 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…