Vystrčil: Zemane, novináři hyeny a BIS čučkaři? Vyhození Blatného? Už nebudu přihlížet!

08.04.2021 13:14

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se rozhodl promluvit k občanům, neboť dospěl k závěru, že k tomu, co se dnes v České republice děje, už nemůže mlčet. Má pocit, že stávající vláda Andreje Babiše (ANO) hazarduje s bezpečností České republiky a má pocit, že si může dovolit absolutně všechno a projde jí to. Vystrčil už tomu prý nehodlá jen přihlížet. Netrvalo však dlouho a z Hradu mu vrátil úder prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Vystrčil: Zemane, novináři hyeny a BIS čučkaři? Vyhození Blatného? Už nebudu přihlížet!
Foto: Screen ČT24
Popisek: Miloš Vystrčil pronáší novoroční projev

„Tiskovou konferenci jsem si dovolil svolat jako senátor, jako předseda Senátu. Jako bývalý člen skautského oddílu a sportovec, příznivec Sokola, jsem dospěl k závěru, že k některým věcem, které se dnes v České republice dějí, nelze mlčet a nelze k tomu nevyjádřit svůj názor,“ začal Vystrčil před kamerami ČT.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Koronavirová doba podle něj není dobou jednoduchou a všechny občany stojí hodně sil. Vystrčil poděkoval především zdravotníkům, kteří dělají, co mohou. Navzdory jejich snaze už zemřelo přes 27 tisíc lidí. „Ten, kdo to celé řídí, to řízení a organizaci nezvládá,“ udeřil na premiéra Andreje Babiše (ANO), aniž by ho jmenoval.

Upozornil také na to, že pandemie vedla k jistému otupění proti dalším problémům, které je třeba řešit.

„Jsme méně citliví ke lžím, jsme méně citliví k neslušnému jednání, ke sprostému jednání, k nehospodárnosti některých institucí a podobně. Pod tím heslem ‚nerušte, my bojujeme s covidem‘, se začínají skrývat věci, které by nám neměly být lhostejné,“ zlobil se Vystrčil s tím, že stávající vládnoucí garnitura má snad pocit, že může dělat úplně všechno, včetně toho, že ohýbá Ústavu, zákony a ignoruje nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu.

Vedle toho podle Vystrčila dnešní vládnoucí garnitura hazarduje s českou bezpečností a z Čechů, Moravanů a Slezanů dělá vlastně pokusné králíky. A když se něco nepodaří, svalují vinu na druhé a věří, že jim samotným se nic nestane.

„Já jsem tady dnes proto, že si myslím, že to je přesně naopak. Že není možné v rámci boje s covidem páchat jakékoli škody a stavět se do role zachránců, protože jsme přesvědčeni, že nám to projde,“ uvedl Vystrčil s tím, že politici mají být ti první, kdo budou dodržovat zákony i nepsaná pravidla, kdo budou ctít demokratické principy a půjdou lidem příkladem, budou vystupovat s pokorou a budou solidární. „Protože jedině tak můžeme pandemii zvládnout,“ apeloval na své spoluobčany Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Proto chci jasně říci, že považuji za vrcholně neslušné a v naprostém rozporu s dobrými mravy a pro zemi a její občany za demoralizující a ponižující, pokud se premiér, i v případě svých nejbližších spolupracovníků, chová nevypočitatelně, bezohledně neslušně, chová se v rozporu se zásadami společenského schování a v rozporu se zásadami společenských norem. Takovéto chování může vést k destrukci těchto norem a bohužel se to může stát i příkladem pro druhé,“ pokračoval ostře Vystrčil.

Poté se obul do prezidenta Miloše Zemana a jeho onálepkování novinářů slovem „hyeny“ a již notoricky známému onálepkování agentů BIS jako „čučkařů.

„Považuji za projev nejhlubšího úpadku, pokud jsou zástupci např. médií nazýváni hyenami anebo ochránci naší bezpečnosti čučkaři,“ vypálil Vystrčil.

Dal také jasně najevo, že považoval za vrcholně neslušný způsob, jakým Babiš vyhodil z Ministerstva zdravotnictví Jana Blatného. Stejně kriticky se díval i na vyhazov vládního zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla, který se o svém vyhazovu dozvěděl z médií.

Je prý rád alespoň za to, že bezpečnostní dotazník k projektu na dostavbu Dukovan nebude sestavovat ČEZ, jak to původně plánoval ministr průmyslu za hnutí ANO Karel Havlíček, ale bezpečnostní služby.

Nakonec zdůraznil, že se obává o naši budoucnost, pokud budou ve společnosti takovéto manýry vítězit. Požádal proto všechny, aby tomuto chování čelili a věřili, že i proti tomuto neférovému chování lze uspět a vést Českou republiku lépe.

Když si Vystrčila vyslechl mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček, přešel do protiútoku.

„Pan předseda Senátu by měl nejprve vytáhnout trám z vlastního oka, než začne prstem ukazovat na druhé. Mlčí k šíření hrubé lži o prof. Arenbergerovi jedním senátorem, k nezdvořilému napadání Hany Lipovské některými senátory nebo k opakovaným nenávistným výrokům jedné senátorky,“ napsal na Facebooku.

Ovčáček vrátil úder Vystrčilovi

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…