Vystrčil promluvil v Senátu k Dukovanům: Dnes rozhodujeme, ke které části světa chceme patřit. Svoboda, nebo totalita?

31.03.2021 22:25

Horní komora v dnešním usnesení vyjádřila znepokojení nad postupem vlády i Ministerstva průmyslu v rámci tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. „Je tady evidentní snaha, abychom šli když ne čínskou, tak aspoň ruskou cestou,“ varoval na plénu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Čína a Rusko podle senátorů představují bezpečnostní hrozbu a vláda by neměla uchazeče z těchto zemí oslovovat.

Vystrčil promluvil v Senátu k Dukovanům: Dnes rozhodujeme, ke které části světa chceme patřit. Svoboda, nebo totalita?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Šéf horní komory označil situaci za „mimořádně závažnou“. „Osobně se přiznám, že jsem před nedávnem napsal panu premiérovi dopis, ve kterém jsem ho žádal, aby už urychleně byl vypsán tendr na výstavbu jaderného bloku Dukovany s tím, že jsem byl velmi naivní, protože jsem měl na mysli, že samozřejmě ten tendr bude vypsán pro tři firmy z bloku, který reprezentuje svobodnou společnost nebo svobodnou část tohoto světa, kde fungují normální demokratické principy,“ uvedl na plénu Senátu.

„Velmi jsem se mýlil a omlouvám se za to, že jsem neviděl, že dnes je tady evidentní snaha, abychom šli když ne čínskou, tak aspoň ruskou cestou,“ pokračoval Vystrčil s tím, že celou debatu o tom, co je a není nebezpečné, vnímá nyní daleko šířeji.

Upozornil, že jde o rozhodování mezi svobodou a totalitou. „Dnes při rozhodování o tom, kdo se bude moci ucházet o největší zakázku v historii ČR, také rozhodujeme o tom, do které části světa chceme patřit. Jestli chceme patřit do té svobodné části světa, nebo světa, jako je totalita a nesvoboda,“ upozornil.

„Jsme součástí demokratického světa a říkáme, že je možné, aby nám někdo ze zemí – a teď prosím si to uvědomme – ze zemí, kde EU a my jsme její součástí, říká, že někteří lidé jsou nežádoucí, že je dobré, abychom třeba i uplatnili sankce na některé typy chování a jednání. Říkáme, že je možné, aby došlo ke stavbě zásadní stavby, která když ji postaví, tak budeme přivázáni, svázáni, upoutáni, propojeni s tímto světem na desítky let,“ pokračoval Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Zvát do tendru Čínu nebo Rusko podle něj představuje obrovská bezpečnostní rizika. „To přece není normální a takto se přece nemůžeme chovat, protože ta bezpečnostní rizika s tím spojená jsou obrovská. Proto velmi prosím, abychom dnes podpořili to usnesení, abychom si to uvědomili, a zejména aby si to uvědomili naši vládní představitelé,“ řekl ve svém projevu k návrhu usnesení k národní bezpečnosti a postupu vlády ve věci výběru dodavatele nového jaderného bloku Dukovany.

Postup vlády podle Vystrčila vzbuzuje nedůvěru zahraničních partnerů. „Tím, že neříkáme jednoznačně, kam patříme, tak sami sebe znevěrohodňujeme. Pak si nás nebude vážit vůbec nikdo a budeme vnímáni jako slabí a nespolehliví partneři a do této situace se nesmíme dostat,“ burcoval předseda Senátu.

Závěrem dodal, že pevně věří, že si to naše vláda uvědomí a že dá na varování, upozornění a doporučení všech našich bezpečnostních expertů, na stanovisko Ministerstva vnitra, Ministerstva zahraničních věcí, NÚKIB a všech informačních služeb. „Všichni se vyjadřují jednoznačně, a přesto my pokračujeme v takové nějaké nečitelné cestě, v nějakém lavírování, ze kterého nemůže nic dobrého vzejít,“ uzavřel předseda horní komory Miloš Vystrčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…