Vystrčil v rádiu hájil svou cestu: Maximálně někdo krátkodobě prodělá

12.06.2020 22:32

Odvety pevninské Číny za cestu na Tchaj-wan se předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebojí. „Myslím, že nám hrozilo, že budeme závislí na nedemokratické velmoci a budeme nuceni ji poslouchat a sloužit jí. Když narovnáme záda, budeme se chovat svéprávně a svobodně, nic moc nám nehrozí,“ pronesl v pořadu Pressklub rádia Frekvence 1. Podle něj to nejhorší, k čemu může dojít, je, že „možná někdo krátkodobě prodělá“. Čínu zkritizoval za slíbené investice, jež u nás neučinila.

Vystrčil v rádiu hájil svou cestu: Maximálně někdo krátkodobě prodělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí
Předseda Senátu referoval o tom, že jej oslovily desítky zájemců z řad podnikatelů, kteří by se rádi zapojili do jeho plánované návštěvy Tchaj-wanu. Má jít o lidi z institucí zaměřených na vědu, výzkum, inovace a kulturu. „Vypadá to na velmi výraznou podnikatelskou delegaci,“ řekl Vystrčil.

O tom, kdo ze zájemců na misi pojede, se rozhodne kromě jiného na základě toho, zda mají konkrétní plán a partnera na tchajwanské straně.

Odvety pevninské Číny se nebojí. „Myslím, že nám hrozilo, že budeme závislí na nedemokratické velmoci a budeme nuceni ji poslouchat a sloužit jí. Když narovnáme záda, budeme se chovat svéprávně a svobodně, nic moc nám nehrozí,“ myslí si Vystrčil. Podle něj se tak maximálně stane to, že „možná někdo krátkodobě prodělá“.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Na Čínskou lidovou republiku však zcela nezanevřel a rád by ji navštívil též, pokud by mohl pomoci vzájemným obchodním vztahům. Jak ale doplňuje, tak ČLR se rozhodla, navzdory příslibům masivních investic v České republice, kupovat spíše fungující podniky, aby upevnila svůj vliv a moc. Vytvořila pouze 4000 pracovních míst, zatímco Tchaj-wan jich vytvořil 24.000.

Pokud by Čína označila Vystrčila kvůli tchajwanské misi za nežádoucí osobu, bude to pro něho důkaz, že je to nedemokratická země. „Ale já to přežiju,“ poznamenal.

Čínské velvyslanectví v Praze ho již od cesty odrazovalo. „Někteří čeští politici jsou lhostejní vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci a stejně trvají na plánování tzv. ‚návštěvy‘ Tchaj-wanu, čímž by porušili národní suverenitu Číny ohledně záležitosti týkající se tchajwanské otázky,“ varoval před cestou mluvčí velvyslanectví.

Vystrčilova návštěva Tchaj-wanu by – dle mluvčího ambasády – znamenala otevřenou podporu separatistických sil.

Návštěva Tchaj-wanu, kterou plánoval už Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), by se měla uskutečnit od 30. srpna zhruba do 5. září.

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …