Výstup Merkelové o vysídlení by mohl vést až k novému krveprolití. Pozor, hodně těch „nových Němců“ má vojenský výcvik, varuje Jaroslav Bašta

24.06.2018 6:29

Jaroslav Bašta má obavy z toho, co před pár měsíci předvedla britská premiérka Theresa Mayová a o co se teď pokusila i německá kancléřka Angela Merkelová. Tvrzení, že neexistuje morální ospravedlnění pro vyhnání německy mluvícího obyvatelstva ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce, může podle Bašty vést až k rozpoutání nové války.

Výstup Merkelové o vysídlení by mohl vést až k novému krveprolití. Pozor, hodně těch „nových Němců“ má vojenský výcvik, varuje Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Historie nás učí, že mnohé země chtěly odvrátit pozornost od svých vnitřních problémů poukazem na vnějšího nepřítele. Z některých států dnes slyšíme, jak je Západ zlý a prohnilý a jak je třeba mít se před ním na pozoru. Jaroslav Bašta však upozorňuje, že podobné volání se dnes ozývá i ze Západu.

Stačí si prý vzpomenout, jak britská premiérka Theresa Maová bila na poplach kvůli kauze Sergeje Skripala a tvrdila, že v otravě Sergeje Skripala má Rusko, aniž by však o tom předložila nezvratitelné důkazy. Podobný pokus podle Bašty předvedla i německá kancléřka Angela Merkelová, která prohlásila, že pro vyhnání německy mluvícího obyvatelstva ze zemí střední a východní Evropy neexistuje morální ospravedlnění. Snad tak učinila proto, aby odvedlas pozornost od svého sporu s ministrem vnitra Horstem Seehoferem o uprchlíky.

„Přiznám se, že v tomto případě odvedení pozornosti od vnitřních problémů k zahraničně - politickým tématům mě děsí. Zpochybňuje konsenzus, kterého bylo v Evropě dosaženo ohledně výsledků Druhé světové války, otvírá a aktualizuje staré skutečné či domnělé historické křivdy. Když se to v průběhu posledních téměř třiceti let stalo v zemích bývalé Jugoslávie, na Kavkaze a naposledy na Ukrajině, pokaždé to skončilo občanskou válkou," napsal Bašta.

Do války nejčastěji s chutí vyrážejí mladí muži s horkou krví v žilách. Bašta v této souvislosti upozorňuje, že Angela Merkelová v posledních pár letech pustila do Německa desítky tisíc mladých mužů. A nejeden z nich má za sebou vojenský výcvik. „Ti by mohli morální apely paní kancléřky pochopit po svém," varoval na závěr Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…