Výtrysk nadšení Jakuba Jandy: To je nádherný. Tady vidíte, jak funguje ta chobotnice

04.08.2016 18:38

Kauza kolem záhadné falešné mluvčí Jihomoravského kraje Lucie Proutníkové a následné zmínky ohledně ParlamentníchListů.cz přiměly Jakuba Jandu z think-tanku Evropské hodnoty k rozsáhlé reakci. Janda má radost, konečně se podle něj ukázalo, jak funguje dezinformační chobotnice.

Výtrysk nadšení Jakuba Jandy: To je nádherný. Tady vidíte, jak funguje ta chobotnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Na tý kauze Michala Haška není nejdůležitější to, že si platil ‚pozitivní články‘ na manipulativních Parlamentních listech. Nezávažnější na tom celým je, že to dělal přes osobu, která je spoluzakladatelem Protiproudu. Ta je součástí portfolia OUR Media, která provozuje Parlamentní listy. Kruh se uzavírá,“ podotýká Janda k dnešnímu zjištění MF Dnes. Ta dnes přinesla informace o placené spolupráci kraje se společností JT Media, jejímž jednatelem je zakladatel Protiproudu Jan Tvrdoň. Právě přes ni si podle deníku měl Hašek zajišťovat pozitivní publicitu na webu ParlamentníListy.cz.

„Takže tady máme chobotnici, která tisíce lidí krmí konspiračními teoriemi a v pozadí stojí osoby, které na tom krásně vydělávají. To je nádherné téma pro investigativní novináře. Podívat se, jak přesně tyto aktivity navázané na jednu společnost fungují,“ zmiňuje Janda. 

Následně pak cituje z webu společnosti OUR Media. „Je provozovatelem zpravodajského serveru ParlamentníListy.cz. Mezi další online aktivity patří kontrarevoluční Protiproud.cz Petra Hájka. Do obchodního portfolia OUR MEDIA a.s. též patří názorové servery EUportal.cz, EUserver.cz, Eportál.cz, EUrabia.cz a Freeglobe.cz, u nichž OUR MEDIA a.s. ani ParlamentníListy.cz nemají vliv na obsah,“ podotýká.

V závěru svého komentáře se pak Janda ptá. „Kdo a jak financuje Protiproud? Proč se společnost OUR MEDIA podílí na provozu konspiračního webu Protiproud? Proč Protiproud funguje na subdoméně Parlamentních listů? Pokud společnost OUR MEDIA uvádí, na který obsah nemá vliv, jaký teda má přesně vliv na obsah konspiračního projektu Protiproud? Co přesně znamená, že má společnost OUR MEDIA ‚v obchodním portfoliu‘ weby jako EUportal.cz, EUserver.cz, Eportál.cz, EUrabia.cz a Freeglobe.cz?“ táže se Janda. A dodává: „Na to hledejme odpovědi. Nebo sledujte Kremlin Watch.“ 

Kauzu rozvířila v minulých dnech MF Dnes, která začala pátrat po identitě Lucie Proutníkové, jež v minulosti rozesílala tiskové zprávy jihomoravského hejtmana Michala Haška médiím. Práci Proutníkové pro kraj však popřel jak hejtman Hašek, tak mluvčí hejtmanství Eliška Holešinská Windová. MF Dnes však poodhalila, že za Proutníkovou se ve skutečnosti skrývá Jana Mrencová. Lobbistka, nepravomocně odsouzená za to, že za úplatu nabízela ovlivňování novinářů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…