Vyvážíme Jakuba Jandu do Německa! Podívejte se, co zpracoval pro lidi Angely Merkelové

16.05.2016 15:12

Ve světle takzvaného „případu Lisa“ je zcela zřejmé, že je potřeba, aby došlo ke změně toho, jakým způsobem bojuje Evropská unie s pronikáním ruské propagandy do svého informačního prostoru. „Je potřeba vytvořit specializované orgány s několika desítkami expertů, jejichž úkolem bude čelit šíření ruské propagandy na území členských států EU,“ napsal v doporučení pro německou vládu analytik Jakub Janda z Evropských hodnot.

Vyvážíme Jakuba Jandu do Německa! Podívejte se, co zpracoval pro lidi Angely Merkelové
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Podle Jandy se dezinformační kampaň ruské federace na území Evropské unie naplno rozeběhla na konci roku 2013. Přestože se nejagresivněji projevuje zejména na Ukrajině a v pobaltských státech, tak i země jako Německo nebyly podle Jandy zcela ušetřeny.

Nejviditelnějším příkladem šíření dezinformací ze strany ruské propagandy v Německu byl takzvaný „případ Lisa“ z ledna letošního roku, kdy mělo v Německu dojít ke znásilnění třináctileté dívky s ruským původem. „Tento zcela vymyšlený příběh měl aktivně znázorňovat současný kremelský postoj vůči uprchlické krizi a Evropské unii – Evropa je slabá a s krizí této velikosti se sama nedokáže vyrovnat, naopak Rusko je silné a stabilní,“ píše Janda.

Analytik z think-tanku dotovaného z peněž Evropské unie se domnívá, že německá vláda byla strukturálně neschopná na tento případ ruské propagandy zavčas reagovat. Ve své studii tedy ve třech krocích popisuje, co konkrétně mohla německá vláda učinit, aby se celý případ nedostal tak daleko.

1. Kontrola a analýza

Případ byl údajně zprvu zveřejněn jen na zcela zanedbatelné internetové stránce pro Rusy žijící v Německu. Podle této verze měla být mladá dívka nabrána řidičem „blízkovýchodního“ původu a pak znásilněna, což bylo později vyvráceno. Janda je přesvědčen, že kdyby v Německu existoval národní tým pro strategickou komunikaci (STRATCOM), případ by mohl být v samotném počátku sledován a již v počáteční fázi utlumen.

2. Koordinace reakce

Ještě před tím, než stihly německé úřady zareagovat, příběh o „znásilněné“ dívce byl několikrát zveřejněn všemi „prokremelskými“ médii, což se postupně rozšířilo na celý německý mediální prostor. Janda se domnívá, že pokud by existoval již zmíněný STRATCOM, německá policie by mohla být hned v počátku o případu informována a případně mohla i mnohem dříve uklidnit veřejnost.

3. Šíření pravdivých informací prostřednictvím různých kanálů

„Již po několika dnech jak německá policie, tak i rodina dívky veřejně popřely, že by ke znásilnění kdy došlo. Ovšem i přes to, že berlínská státní policie zveřejnila pravdivou verzi příběhu, většina médií kontrolovaných z Ruska své původní články neodstranila, ani neupravila,“ píše Janda. Pokud by již zmíněný tým expertů existoval, mohl by podle Jandy například kontaktovat německé velvyslanectví v Moskvě s žádostí o to, aby uspořádali tiskovou konferenci, která by měla „dezinformaci napravit“.

„Přestože všechny zdroje po několika dnech již přiznaly, že byl příběh nepravdivý, ruský ministr zahraničí na případ neustále poukazoval a donutil svého německého kolegu k reakci. Pokud by STRATCOM existoval, mohl by rozšířit německou policejní zprávu vyvracející pravdivost příběhu. Poté by bylo evidentní, že ruský ministr zahraničí pracuje s nepravdivými zdroji,“ míní analytik.

Takový tým již existuje v rámci zahraniční služby Evropské unie, NATO a v některých zemích, jako například ve Velké Británii a v Lotyšsku. Janda navrhuje, aby byly podobné týmy vytvořeny ve všech členských státech EU, a to v rámci ministerstev vnitra.

Janda podobný krok ospravedlňuje tím, že „prakticky v každém evropském státě existují desítky ruských mediálních projektů, které občany konkrétních států informují v jejich vlastním jazyce. Některé jsou otevřeně financované z Kremlu. Většinou se jedná o internetová média. Některé propagují protizápadní postoje, jiné obhajují pozici Ruské federace a snaží se prosadit názor, že by mělo dojít ke zrušení sankcí proti Rusku“.

Celý článek zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…