Vyvedl Prahu 10 z krize, prosadil rozpočet, získal důvěru. Největší boj má ale starosta Novák teprve před sebou

08.06.2016 16:40

ANALÝZA Je tomu půl roku, co politické vedení Prahy 10 opustilo hnutí ANO. Pro jednu z největších městských částí v Praze to tehdy znamenalo zlomový okamžik. Buďto rozpad rady, tedy po zastupitelstvu druhého nejvýznamnějšího vládnoucího orgánu, nebo pokračování ve vládě. Ta byla možná jen za jedné jediné varianty.

Vyvedl Prahu 10 z krize, prosadil rozpočet, získal důvěru. Největší boj má ale starosta Novák teprve před sebou
Foto: koláž, PL
Popisek: Vedení Prahy 10 v čele s Vladimírem Novákem (ČSSD)

Zbylá pětice radních musela převzít veškerou zodpovědnost. Ačkoli se to může zdát samozřejmé, v obci s miliardovým rozpočtem to při troše neopatrnosti může i poctivého člověka stát nemalé problémy. Pětice radních (Vladimír Novák, Bohumil Zoufalík, Jiřina Vondráková, Ivana Cabrnochová, Dagmar Lešenarová) se rozhodla do toho jít. Pořád totiž existovala varianta, že se podaří domluvit koalici novou.

To se nakonec nepodařilo ihned. Trvalo to déle, než možná nejen pětice radních čekala. Těžko dnes soudit, čím to vlastně bylo – mohl to být souboj o to, kdo bude v nové koalici zastoupen, kdo bude mít na starost tu kterou oblast, ale i docela normální lidská opatrnost a váhavost. Jisté je ale jedno. Povedlo se to. „V nové koalici zasedli lidé, kteří mají s vedením Prahy 10 zkušenosti, ale i nová krev, která může na spoustu věcí nahlížet novým a čerstvým způsobem. Je to zde koalice rozličných politických stran: TOP 09, ČSSD, Strana zelených, ODS, Nezávislí pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší desítku. Skupina lidí, která má před sebou dvouleté volební období – tedy poloviční, než je obvyklé. O to více se do práce bude muset obout a přesvědčit, že to s Prahou 10 myslí dobře,“ sdělil ParlamentnímListům.cz jeden z politických pozorovatelů dění.

První významné úspěchy si nová koalice připsala hned při prvním, dost vyčerpávajícím, třináctihodinovém jednání zastupitelů. Schválila nový ročník participativního rozpočtu, dovedla čelit davu rozlícených fanoušků Bohemky, kteří nakonec ze sálu odcházeli s poklidem a v rámci možností spokojeni, schválila kroky vedoucí k ucházení se o certifikát Agendy 21.  

Dokonce i média ocenila, že se politická situace v Praze 10 ustálila. Co ale poněkud zapadlo, byl malý detail, kterého si i podle reakcí na sociálních sítích všimli jen zasvěcení pozorovatelé: Ten moment nastal právě při volbě nového starosty. Koalice Vlasta, nejaktivnější opoziční uskupení, se do volby starosty nečekaně přihlásilo také. Zastupitelé Vlasty nominovali do křesla starosty svou vůdkyni Renatu Chmelovou, která tak podle některých vyjádření prokázala touhu vládnout koalici zastoupené takřka všemi, které kritizuje.

Nastal tak zlomový okamžik, kdy mělo čtyřicetičlenné zastupitelstvo, zastupující přes 110 tisíc obyvatel Prahy 10, možnost si vybrat – Vladimír Novák nebo Renata Chmelová? Volba dopadla jasně.

Větší důvěru zastupitelů si podle očekávání získal Vladimír Novák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…