Vyveďte Zemana z Hradu, šturmuje Fendrych. A to ještě nečetl, co prezident řekl dnes

02.07.2021 9:30

Spisovatel, novinář a komentátor Martin Fendrych sepsal hned několik selhání, kterých se Miloš Zeman v uplynulých týdnech dopustil v roli prezidenta. Ta jsou podle něj důvodem, proč v poslední době hlava státu tak málo vystupuje. Je to prý riskantní, protože lidé kolem mají obavy, co a kde z ní vypadne. „Zeman se dopouští morálních zločinů,“ píše ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz s tím, že by měl být z úřadu co nejdříve vyveden.

Vyveďte Zemana z Hradu, šturmuje Fendrych. A to ještě nečetl, co prezident řekl dnes
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Jen stěží podle Fendrycha Hrad přesvědčí veřejnost o tom, že jediný problém Zemana jsou potíže s chozením, jinak je naprosto fit. „Přesně naopak,“ dodává komentátor. Jako první se pozastavuje nad opožděnou reakcí prezidenta Zemana po tornádu na jižní Moravě. „Přírodní pohroma pohnula celou zemí, vyvolala mimořádnou vlnu zájmu a solidarity. Jen Miloš Zeman osobně jako by neexistoval,“ popisuje.

Vyčítá mu především to, že trvalo dva dny, než se ke katastrofě osobně vyslovil. „Těžko si představit prezidenta jiné země, který by dva dny čekal. Proč čeká? Nenechají ho raději promluvit?“ táže se Fendrych, který připomíná podobnou situaci s Vrběticemi.

Problém však prý nastává i tehdy, když Zeman veřejně vystoupí. Pro Česko poškozující ohlas měly Zemanovy věty o transgender občanech na CNN Prima News, když byla řeč o maďarském zákonu, který omezuje sexuální osvětu v oblasti vztahů osob stejného pohlaví, a kterou odsoudilo 17 zemí EU.

Zeman prohlásil, že „každý operační zákrok je rizikem a tihleti transgender, tak ti jsou mně opravdu bytostně odporní“. „Nejhorší je ta vyhřezlá, návodná nenávist k transgender lidem. To, co provedl Zeman, prezident nikdy nesmí udělat. Ukazuje, v jak mizerném stavu se Zeman nalézá. Je to morální zločin,“ konstatuje Fendrych.

Pozastavil se i nad nemístným vtipem, když Zeman nazval respirátory prezervativy při společném focení s vládou. „Zeman se zase zachoval podivně, neprezidentsky, neslušně. Tohle by sedělo snad někde v zaplivané hospodě, a ani tam by se té stupiditě nesmáli,“ dodal komentátor.

Poslední podobně nepřijatelná věc se odehrála ve čtvrtek. Na iDNES vyšel rozhovor se Zemanem, kde se vyjádřil ke kauze Feri: „Říkám, že hloupostmi se nezabývám. Možná že vás překvapím, ale i toto považuji za hloupost.“ „Další úplné selhání v roli prezidenta, jednání exposlance TOP 09 Dominika Feriho vyšetřuje policie, je zde svědectví dívek. Prezident demokratické země si nemůže dovolit nic takového vyslovit,“ hrozí se dále Fendrych.

„Zeman v úřadu nemá co dělat nejen proto, že se zastává zájmů Moskvy proti českým zájmům, ale také proto, že zřejmě není s to nejvyšší funkci vykonávat,“ shrnuje Fendrych závěrem.

A to Fendrych ještě nezaznamenal dnešní rozhovor, který Miloš Zeman poskytl Mladé frontě Dnes, i ten by jej zřejmě zvedl ze židle.

Prezident zde nešetřil Českou televizi. Zástupce šéfredaktora zpravodajství Františka Lutonského nazval „televizním blbečkem“, vyzval také k personálním změnám na Kavčích horách a fotbalisty poklekávající před zápasem označil „idioty“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tvář dnešní ODS? P*del Pavla Novotného! Vyskočil nechce přirovnáním urážet prasátka

6:50 Tvář dnešní ODS? P*del Pavla Novotného! Vyskočil nechce přirovnáním urážet prasátka

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Už se ví, kdo nás osvobodil? Od roku 90 hloupá kampaň s přepisován…