Vývoj v kauze Skripal: EU přikročila k dalším sankcím proti Rusku

21.01.2019 15:56

Evropská unie se rozhodla uvalit sankce na některé členy ruské, dříve sovětské vojenské rozvědky GRU. Britové totiž tvrdí, že mají dost důkazů o tom, že Sergeje Skripala na britské půdě otrávili právě členové GRU. Informuje o tom ČTK.

Vývoj v kauze Skripal: EU přikročila k dalším sankcím proti Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Dva důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU, které britská strana viní z pokusu o usmrcení Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury, budou mít zakázaný vstup do EU a jejich evropský majetek bude zmrazen. Totéž platí také o šéfovi GRU Igoru Korobovi, který zemřel v listopadu 2018, a zástupci šéfa GRU Igoru Kostjukovi, který rozvědku momentálně řídí.

Ruská strana však celé měsíce odmítá, že by měla cokoli společného s chemickým útokem na Sergeje Skripala a jeho dceru. Britové však trvají na svém. Mají dokonce za to, že novičoku – smrtelnému jedu, padla za oběť žena, která přiša do kontaktu s látkou zcela náhodou.

„Stejný mechanismus dnes EU využila také vůči syrskému středisku odpovědnému za vývoj a produkci chemických zbraní a proti pěti syrským činitelům, kteří za práci tohoto střediska přímo odpovídají. V tiskové zprávě to uvedla Rada EU na okraj jednání ministrů zahraničí bloku,“ napsala ČTK.

Sluší se dodat, že EU již dříve uvalila na Sýrii ropné embargo a další omezení. Jsou zmraženy evropské prostředky syrské centrální banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…