Vývojem v zemědělství jsme po roce 1989 ztratili soběstačnost, povzdychl si senátor Hajda

22.11.2014 11:51

„Je těžké smiřovat se s politickými figurami, které o problémech daného rezortu nic neví." Jan Hajda se netají svým zklamáním nad polistopadovým vývojem. Kdo je ale podle podle jeho názoru za něj zodpovědný a co s tím? Jako předseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu se vyjádřil také k dopadu sankcí či rezignaci ministra Prachaře. Prozradil nám také, jak a v čem poradil v poslední době premiérovi jako jeho poradce. A nejen to...

Vývojem v zemědělství jsme po roce 1989 ztratili soběstačnost, povzdychl si senátor Hajda
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Hajda (ČSSD)

V těchto dnech si připomínáme 25. let od sametové revoluce. Jste spokojen s polistopadovým vývojem, nebo jste si to představoval jinak?

S polistopadovým vývojem nejsem zcela spokojen, neboť jsem se domníval, že na důležité státní funkce budou dosazováni především odborníci. V tomto směru jsem zklamán, neboť pro člověka, který celý život pracuje v zemědělství, je těžko smiřovat se s politickými figurami, které o problémech daného rezortu nic neví. Vývoj v zemědělství po roce 1989 je důkazem ztráty soběstačnosti ve výrobě potravin.

V minulosti jste byl člen KSČ. Po roce 1989 jste ale se stal členem ČSSD. Proč jste tehdy nevstoupil do KSČM?

Do ČSSD jsem vstoupil proto, že je to strana s demokratickými tradicemi, která jasně chtěla navázat na vše pozitivní z její minulosti. KSČM podle mého názoru už tehdy nebyla formovatelná.

V Senátu PČR působíte jako předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Jak byste s odstupem času hodnotil dopad sankcí vůči Rusku na české zemědělce a hospodářství?

Dopad sankcí vůči Rusku na české zemědělce se zatím týká mlékárenských a potravinářských výrobků. Dopad větších sankcí se projeví v I. pololetí příštího roku, kdy státy EU budou hledat odbytiště pro vyrobené produkty (např. polská jablka, vepřové maso apod.) a budou se snažit tyto produkty prodávat pod cenou.

Podle slov ministra zemědělství Mariana Jurečky se do České republiky tedy dováží za více než třicet miliard korun potravinářských výrobků, které se u nás prodají a které bychom z většiny byli schopni vyrobit u nás. Kde je podle Vás chyba?

Vývoj v potravinářské výrobě odráží privatizaci potravinářského průmyslu (např. FRUTA ZNOJMO, FRUTA LEDNICE, FRUTA PODIVÍN atd.), která byla charakterizována častým střídáním vlastníků, jimž nešlo o výrobu, zaměstnanost, ale pouze o rychlé zbohatnutí. Při této privatizaci nebyly řadě zemědělských podniků zaplaceny dodávky produktů (je to případ i mého ZD Sedlec), a proto řada producentů zeleniny na jižní Moravě ustoupila od výroby. Zmíněné české produkty pak byly nahrazeny produkty ze zahraničí.

Obavy z dovozu vzrůstají ještě v souvislosti se sankcemi. Ministr zemědělství na to reagoval slovy, že pokud EU nezmírní dopad sankcí, zakáže Česko dovoz dotovaných potravin. Je to krok správným směrem?

Zákaz dovozu dotovaných potravin je nutný. Tento zákaz tvrdě uplatňují i v USA. Domnívám se, že u řady produktů se k tomuto kroku mělo přistoupit již dříve.

Pokud se ještě vrátíme k situaci před rokem ´89. Hodně se ozývají hlasy, že před revolucí jsme byli v produkci potravin soběstační, následně ale vlády naše zemědělství potopily. Mají pravdu?

Před rokem 1989 jsme byli u rozhodujících produktů, potravin soběstační.

Jak lze podle Vás zlepšit současný stav zemědělství a vytvořit v něm nová pracovní místa?

Vládní program ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL klade důraz na zvýšení soběstačnosti potravin. Po dlouhé době jsou preferováni chovatelé prasat, pěstitelé zeleniny a ovoce, pozornost je věnována i vinařství. Toto jsou výroby, které by měly zabezpečit pracovní místa na vesnici.

Od března 2014 působíte v týmu poradců premiéra Bohuslava Sobotky jako poradce pro oblast životního prostředí, energetiky, místního rozvoje a zemědělství. Prozradíte nám, v jaké věci a jak jste mu v poslední době poradil?

Premiér Bohuslav Sobotka byl v průběhu roku 2014 pravidelně informován o tvorbě zásad Společné zemědělské politiky pro ČR. Tyto zásady byly následně vládou odsouhlaseny a odeslány do Bruselu.

Pravidelně jsem se zúčastňoval koaličních schůzek, na nichž se výše uvedené zásady projednávaly. Na těchto jednáních byli dále přítomni ministr zemědělství ČR Marian Jurečka a předseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR Jaroslav Faltýnek.

Premiér Sobotka nevylučuje, že ŘSD se transformuje na státní podnik. Podporujete tento návrh?

Podporuji návrh premiéra Bohuslava Sobotky na transformaci ŘSD ČR na státní podnik.

Ministr Antonín Prachař v uplynulém týdnu rezignoval. Jak byste jej jako minstra dopravy hodnotil?

Pan, teď již bývalý ministr sám vyhodnotil své působení odstoupením z funkce.

Zastáváte také členství v radě Vinařského fondu a radě Vinařského centra. Jak podle Vás zabránit černému trhu s vínem, který poškozuje dobré jméno našich vinařů? Michal Hašek například chce, aby padělání moravských vín bylo trestné. Co Vy na to?

Zabránit černému trhu s vínem lze při spolupráci České státní zemědělské a potravinářské inspekce, Celní správy a Ministerstva zemědělství ČR především evidencí dovozu vín ze zahraničí. Ve spolupráci se Svazem vinařů ČR se snažím přispět k řešení této situace, neboť podle našich propočtů zde dochází k daňovému úniku (DPH ve výši cca 1 mld. Kč). Padělání moravských vín by mělo být trestné a subjektům, které toto činí, by měla být odebrána licence pro výrobu a obchodování s vínem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…