Vyvražděná rodina, ohořelé trupy... Veteráni ve Vsetíně připomněli drastické okamžiky z války

04.05.2015 19:55

REPORTÁŽ Ve Vsetíně zazněly vzpomínky těch, kteří následky vyvražďování rodin nacisty viděli na vlastní oči: „Znal jsem všechny, byli to moji přátelé, a když přijdete druhý den a vidíte kousky ohořelých trupů…,“ zmínil jednu z místních tragédií II. světové války plukovník Jan Hronek, který působil jako nejmladší v brigádě Jana Žižky. Do války šli, když jim bylo čtrnáct nebo dvacet let, dnes téměř jako devadesátiletí veteráni přišli zavzpomínat do vsetínského domu kultury.

Vyvražděná rodina, ohořelé trupy... Veteráni ve Vsetíně připomněli drastické okamžiky z války
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pietní akt při příležitosti 70. výročí konce II. sv. války ve Vsetíně.

Hlavní slovo měli v pondělí dopoledne ve Vsetíně váleční veteráni: plukovník Jan Hronek, plukovník Čestmír Smolka a Zdeněk Jandora. „My, co jsme tady, jsme se osvobození dožili, bohužel spousta lidí zahynula. V mé rodině máma, bratr, táta i sestra. Zůstal jsem sám,“ popsal Smolka, který stejně jako další váleční veteráni přišli do vsetínského domu kultury připomenout události II. světové války. „Vyhodili jsme spoustu vlaků na trati z Přerova na Slovensko. Kdyby měl člověk strach, tak do toho vůbec nejde. Dnes je mi 90, ale na vzpomínky z války nezapomenu,“ dodal. Partyzánem na Valašsku se stal ve dvaceti letech, jako voják z povolání se v roce 1960 dostal do Tábora.

Hronek: Bez valašských pasekářů by žádný výsadek nepřežil. To jsou hrdinové

Váleční veteráni vyprávěli o svých zážitcích před stovkami lidí v místním kulturním domě. „Největší hrdinové, kteří si zaslouží, aby se na ně vzpomínalo, byli obyvatelé valašských samot, pasekáři, protože oni vytvářeli nezbytné zázemí pro to, aby odboj mohl existovat. Nesli hlavní tíhu, nikdo jim nic nedal a dávali všechno ze svého. Bez nich by nepřežil žádný výsadek, a to jak ze Sovětského svazu, tak z Anglie. To jsou hrdinové,“ popsal Jan Hronek, který v partyzánské brigádě Jana Žižky fungoval jako spojka. „Potřebovali člověka, který se dostane tam, kam dospělý nemůže. Mojí snahou bylo vyrovnat se dospělým. Školili mě a říkali mi, co mám dělat. Má činnost byla zpravodajského charakteru, bylo potřeba zjistit, jak jsou německé jednotky vyzbrojené, co je to za jednotky atd.,“ vysvětlil. Zavzpomínal na vyvraždění rodiny mlynáře Juříčka v okolí Leskovce. Tehdy byli nacisty zabiti manželé Juříčkovi, jejich devatenáctiletý syn Jan, šestnáctiletá dcera Františka a čtrnáctiletá Marie. „Znal jsem všechny, byli to moji přátelé, a když přijdete druhý den a vidíte kousky ohořelých trupů, to se nedá říct ani teď…,“ popsal plukovník ve výslužbě.  

Za komunistů Hronek odešel z armády, pracoval v dolech

Po válce sice Hronek vstoupil do armády, rok 1968 pro něj ale znamenal konec kariéry. Byl označen za nositele „pravicového oportunismu“ a musel odejít. Odešel pracovat do Ostravsko-karvinských dolů. Jan Hronek byl nejmladším partyzánem vyznamenaným generálem Klapálkem při osvobození. „Buď je člověk člověkem, je antifašista, křesťan a věřící, nebo je něco jiného a o tom nechci ani mluvit. Na morálce vždycky záleží,“ řekl také Hronek v domě kultury. Dalším z veteránů, kteří přišli, byl Zdeněk Jandora. „Ve 44. roce jsme se domluvili, byli jsme skupina mladíků, že pomůžeme Slovenskému národnímu povstání,“ vzpomínal.

Starosta a senátor Jiří Čunek vyznamenal veterány

Váleční veteráni si převzali při příležitosti 70. výročí konce války Cenu starosty města Vsetína. „Všichni, kdo byli v nějaké armádě a osvobozovali nás, jsou hrdinové,“ zmínil také starosta Jiří Čunek. Program ve Vsetíně měl název „Bojovali za Valachy“, sál zaplnily stovky lidí a promítal se film o válečné historii Valašska z dílny ostravského studia. V něm si zahrál i válečný veterán Jan Hronek.

Čunek: Zkusme udělat vše proto, abychom nejen k historii, ale i k sobě byli upřímní

Po skončení programu v domě kultury začal pietní akt u místního památníku na náměstí Svobody. „Zkusme se dnes v pokoře před dějinami sklonit před těmi, jež padli. Před těmi, kteří nás osvobozovali, před Valachy – partyzány, kteří se zasloužili o to, že tu dnes stojíme. Zkusme udělat vše proto, abychom nejen k historii, ale i k sobě byli upřímní, protože jen to nás povede dopředu a zabrání, abychom nikdy neopakovali válku. Díky všem, kteří padli a díky vám, kteří jste přišli uctít jejich památku,“ uvedl také Čunek.

  • Další reportáže ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …