Vyvražďování, znásilňování, rabování. Bašár Asad je válečný zločinec, tvrdí česko-syrská lékařka

09.01.2017 10:00

Rozhovor se syrskou lékařkou Samírou Sibaiovou o situaci v Sýrii přináší server Lidovky.cz.

Vyvražďování, znásilňování, rabování. Bašár Asad je válečný zločinec, tvrdí česko-syrská lékařka
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Sibaiová se ve svých pěti letech z Prahy přestěhovala do Sýrie, kde většinu života vyrůstala v česko-syrské domácnosti. Na počátku arabského jara pomáhala lékařka Sibaiová syrským uprchlíkům v Egyptě, domů do Homsu se už ale nevrátila, v roce 2014 raději utekla zpět do Česka. „Vrátit se do Sýrie by pro mě bylo životně nebezpečné,“ cituje server slova Sibaiové, která nyní pracuje jako internistka Fakultní nemocnice Motol.

Přiznala, že je pro ni nepředstavitelné, že by mohl syrský prezident Bašár Asad dál vládnout. „To by znamenalo, že všichni lidé, kteří odtud utekli, se prostě nevrátí. Komu chce vládnout? I když jemu stačí, aby Syřanů bylo 10 milionů, jako když se dostal k vládě jeho otec. Těch dalších 20 mu chybět nebude. Strašně těžko se ale odhaduje, jak to dopadne,“ přiznala.

Celý text je ZDE

Podle Sibaiové není Asad schopný sám udržet moc nad celou Sýrií. „Potřebuje žoldáky ze zahraničí, aby se udržel alespoň ve městech,“ podotkla.

„Nedokážu si představit, že by mezinárodní společenství bylo schopné s válečným zločincem znovu jednat jako s prezidentem státu. To by byl nebezpečný precedens. Ale řešení nevidím. Navíc nikdo neví, jak bude jednat Donald Trump jako prezident USA,“ přiznala.

Svěřila se s tím, co její rodina před lety viděla a zažila v Homsu. „V obklíčených čtvrtích, kam vtrhly armádní jednotky, docházelo k hromadnému vyvražďování, znásilňování, rabování. To má v arabštině dokonce zvláštní slovo ‚táfíš‘, které používají asadovci. Znamená v podstatě ‚kořistění‘, které považují za své právo, obzvlášť ve čtvrtích ovládaných povstalci,“ uvedla Sibaiová.

Přiznala, že v Homsu na místech pod vládní kontrolou se žije relativně normálně. „Je ale nebezpečné, co člověk říká, jak se chová. Ulice a čtvrti jsou oddělené vojenskými zátarasy, kde kontrolují lidem doklady. Kdokoliv kdykoliv tam může zmizet,“ upozornila.

Podobně prý zmizel syn jednoho jejího rodinného přítele. „Jeden náš příbuzný byl zatčen, protože pomáhal raněným, a doteď je ve vězení. Mého bývalého spolužáka zase umučili k smrti a pak vrátili rodině. To se stalo ještě v roce 2011, kdy jej odtáhli z demonstrací. Patřil k jedněm z prvních,“ uvedla.

Jeden její příbuzný, který utekl do Turecka, byl aktivista, dvakrát byl zatčen. „Jedním ze způsobů nátlaku bylo, že jej zavřeli na 14 dní na samotku s mrtvolou. Naštěstí se potom dostal ven díky výměně zajatců mezi syrskou armádou a povstalci. Měl štěstí, že to bylo ještě ze začátku války,“ podotkla Sibaiová.

Proč vlastně nemá ráda současný syrský režim? „Především je to proto, že si myslím, že si Syřané konečně zaslouží demokratickou vládu. A pak osobní důvody, protože naše rodina by dlouho mohla vyprávět, co si zažila i pod Asadem starším. Víme, že to nejsou výmysly nebo propaganda,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…