Vyženeme z vás rasismus a pomůžeme migrantům. V ČR je to prý hrůza! Nový plán EU

25.11.2020 7:54

Evropská komise přichází s projektem, který má členské státy přimět k větší podpoře integrace běženců. Zahrnovat má podporu vzdělávání nebo tlak na zaměstnavatele, aby vytvářeli pro imigranty vhodné pozice. Podle řeckého eurokomisaře to pomůže imigrantům k lepšímu životu a současně to vychová domorodce k překonávání jejich rasismu a nechuti k uprchlíkům. Česká televize doplnila téma příběhem „muže, který zvedá uprchlíky z popela“. Původem Ind s českým pasem odešel na Kypr a podělil se o své zážitky s českým rasismem.

Vyženeme z vás rasismus a pomůžeme migrantům. V ČR je to prý hrůza! Nový plán EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Státy EU mají usilovat o lepší začlenění imigrantů do společnosti. Chce jim to přikázat nový plán Evropské komise, podle které je to ku prospěchu jak imigrantů, tak hostitelských zemí. Unie jim k tomu otevře své fondy, aby mohly podpořit imigrantům přístup ke vzdělání, bydlení a lékařské péči.

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí

Vedle tlaku na přijetí „solidárního azylového systému“, který byl představen před několika týdny, EU usiluje o lepší život pro ty, kteří už do EU dorazili. Podle odhadů komise se až 8 procent lidí, žijících v současnosti v EU, narodilo někde jinde.

„Migranti tu žijí s námi, patří mezi nás, není to dělení na ‚my a oni‘,“ vytyčila hlavní tezi Ylva Johanssonová, komisařka pro vnitřní věci. A předestřela optimistickou vizi, ve které se imigrantům podaří „plně rozvinout jejich potenciál a naše společnost bude profitovat z jejich síly a schopností“.

Finance nabízené členským státům mají být použity například na podporu vzdělávání dětí, aby třeba zvládly jazyk a uplatnily se na pracovním trhu. V rámci sociálního dialogu mají státy působit na zaměstnavatele, aby více nabízeli imigrantům pracovní místa, která budou odpovídat jejich vzdělání a schopnostem. Členské státy mají rovněž zamezit jakékoliv diskriminaci imigrantů při shánění bydlení.

VÍCE O NOVÉM PLÁNU EU ZDE

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas svou kolegyni doplnil, že inkluze imigrantů je „současně právem i povinností“. A spustil výklad, jak začlenění do společnosti bude imigranty motivovat ke snazšímu dodržování evropských pravidel. Současně inkluze a integrace podle komisaře Schinase bude působit výchovně na domorodce, kterým pomůže s odbouráním jejich xenofobie.

Kouč imigrantů: Rasistické zacházení v Česku

Jen pár hodin poté se na webu České televize objevil článek, ve kterém se představuje pan Hrishabh Sandilya, který dle veřejnoprávních redaktorů „pomáhá uprchlíkům vstát z popela“. Ten představil svůj projekt, nazvaný právě ve stylu vstávání z popela Phoenix. Jeho podstatou je vyhledávání talentovaných migrantů a následná podpora jejich podnikání.

Pan Sandilya získal české občanství po deseti letech života v této zemi. Přijel sem v roce 2005 studovat a se svou barvou pleti se tu vymykal, což prý i pocítil. „Měl jsem potíže s pražským pasivně agresivním stylem komunikace,“ vzpomíná.

Dnes se podle něj alespoň Praha změnila, je více globální a také liberální. S rasismem se tu setkal, a přičítá ho nedostatku kulturního povědomí. Velká změna podle něj nastala po migrační vlně v roce 2015, kdy se rozbil jeho obraz Čechů jako „přiměřeně tolerantních“. O pár let později se s českým pasem raději přestěhoval na Kypr.

A pak jasně říká: „Myslím, že je to od Čechů nefér si nad situací takhle umýt ruce, zatímco jsou zakuklení ve střední Evropě, daleko od hranic EU“. Imigranti podle něj o cestu do České republiky (stejně jako do Polska nebo Slovenska) vůbec nestojí. „Většina žadatelů o azyl nevěří, že tyto země poskytují dobré příležitosti, nebo toho tolik slyšeli o drakonických podmínkách a rasistickém zacházení, kterým čelí, že ani neuvažují o odchodu tam,“ říká.

Politici tu podle něj říkají do očí bijící lži jen proto, že chtějí vzbudit politické šílenství a podpořit „nacionalistické pohnutky“.

ROZHOVOR S KOUČEM IMIGRANTŮ ZDE

Postup Česka je podle něj pokrytecký. Jen evropské solidaritě totiž tato země vděčí za to, že mohla v roce 2004 do EU vstoupit. Tím se také „zavázala k evropské budoucnosti“. A z té v následujících letech měla nesmírný ekonomický, sociální i kulturní užitek. „Když však nastal čas v roce 2015 projevit evropskou solidaritu, k níž se Česko zavázalo, odešlo a nechalo Řeky, Italy, Kypřany a další státy, aby se o sebe postaraly samy a vypořádaly se s několika migračními přílivy,“ vzpomíná respondent České televize. Tím prý Česko podkopává evropský projekt.

Druhým důvodem, proč je přístup Česka k migrantům pokrytecký, je podle něj fakt, že čeští emigranti byli čtyřicet let přijímáni po celém světě, dostávali příležitosti a podporu a je smutné vidět, že tato země nyní „správnou věc“ udělat odmítá.

Společnost v Česku podle něj rozhodně není připravena otevřít náruč, jako to udělalo Německo. „Musí však dojít k většímu přijetí určitých skupin, jako jsou nezletilí a rodiny,“ nabádá. Takový přístup je podle něj jediný správný a morální, a také jediný, který zajistí přežití EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …