Výživné: Vrcholný manažer ČT odhalil své názory na Francii, EU, Macrona apod. Narazil na odpor

26.04.2017 11:07

Prosperita všech lidí nerostla za posledních 25 let naprosto neskutečně. A kdo nemá práci nebo se mu nelíbí, kolik za ní bere, má zvednout zadek a přestěhovat se jinam, a ne sedět, nadávat a volit extremisty. Takové chování je obludné. Je třeba být se západní Evropou v jednom pevném svazku, přesně to jsme po roce 1989 chtěli. Ale je třeba dát si pozor na Čechy, protože řada z nich se dobrovolně vrhá do oprátky diktatur a totalit. Tržní ekonomika je vždy lepší než ideologie a programy levicových politiků nás vedou na cestu do současné Venezuely. Tak vidí současný svět Milan Fridrich, programový ředitel České televize, osoba nejvíce ze všech zodpovědná za to, co budeme z veřejnoprávních kanálů sledovat.

Výživné: Vrcholný manažer ČT odhalil své názory na Francii, EU, Macrona apod. Narazil na odpor
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Fridrich z ČT

Známý novinář Štěpán Kotrba se po prvním kole francouzských prezidentských voleb pozastavil nad tím, že premiér Bohuslav Sobotka ve své reakci vůbec nezmínil totální výbuch oficiálního kandidáta socialistické strany Benoita Hamona. A za slovo mu nestál ani nevídaný úspěch levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona, který skončil ani ne pět procent od vítěze prvního kola.

„Zato prohlásil, že zvolení sociálně-(neo-)liberálního investičního bankéře od Rothschild & Cie Marcona je dobře pro Francii i pro Česko,“ připomněl Kotrba. A připsal k tomu konsternovaný dotaz, zda není nikomu ani trochu divné, že takto hovoří předseda nejstarší dělnické strany u nás.

Do diskuse pod jeho příspěvkem se zapojil i Milan Fridrich, ředitel programu České televize. Vysoce postavený televizní manažer vyjádřil názor, že Mélenchon je z pohledu Evropské unie „stejně radikální jako Le Penová“. Proto je prý pochopitelné, že premiér, který se nestydí za svůj proevropský postoj, má problém takového kandidáta podpořit.

„Když se na to díváš z evropského pohledu, nebo českého, tak Macron a Fillon jsou našim zájmům nejblíž, bez ohledu na ideologii,“ vzkázal Kotrbovi. S Mélenchonem bychom si podle něj užili extrémně levicovou verzi francouzského nacionalismu.

Na jeho slova reagoval v diskusi Robert Kvacskai z tiskového oddělení KSČM. Ten odepsal, že pro levici je v současnosti nejdůležitější rozpoznat falešné proroky, mezi kterými jmenoval právě Macrona.

„Radikální změnu nemůže zajistit proti oligarchii jedinec, ale spojení jedince se silným občanským hnutím, které ho udrží u moci a současně mu nedovolí uhnout od jeho programu,“ vysvětlil. Proto je prý pro současnou oligarchii optimální „nezávislý kandidát“, jedinec bez ukotvení a zázemí, kterým mohou snadno manipulovat.

Varoval však, že za těchto okolností bude hněv lidí stoupat a výsledkem bude skutečná revoluce. Tím ovšem šéfa televizního programu pěkně nadzdvihl. „Revoluce? Tady někdo sní po tragickém dvacátém století o revoluci? Po násilí?“ ptal se vyděšeně. Navíc prý nechápe, proč by se revoluce měla konat nyní. „Prosperita lidí narostla v historickém srovnání během posledních 25 let celosvětově neskutečně,“ myslí si.

Mélenchonův ekonomický program podle Milana Fridricha ze všeho nejvíce připomíná součanou ekonomiku chavézovské Venezuely, kterou prý levičáci zbídačili tak, že to ani rozum není schopen pochopit. „Ideologie je vždy horší než tržní ekonomika s regulací,“ vzkázal nakonec zaměstnanci KSČM.

Ten mu odepsal, že prosperita lidí vždy roste jen díky revolucím, jinak by dodnes žili jako ve středověku. A dodal, že do éry nevolnictví se pomalu znovu vracíme. Ale bez ohledu na to podle něj platí nepřímá úměra, že čím méně politici řeší problémy lidí, tím více stoupá jejich hněv. „Jednoduchá otázka pro chemika amatéra – co se stane, pokud tento proces bude stále narůstat?“ ptal se. Úspěch revolučního kandidáta politickými prostředky podle něj může tlak upustit a situace se dá dále regulovat.

V dalších reakcích pak poznamenal, že politici z establishmentu obvykle předstírají konflikty a rozpory, ale pokud se objeví nějaká skutečná alternativa, okamžitě se spojí do jednoho šiku proti vyvrhelovi.

K jeho vývodům o ekonomice následně Milan Fridrich připsal, že pokud někdo dělá málo placené práce, tak to rozhodně nejsou uvědomělí vlastenci, ale spíše ti šťastnější z řad imigrantů. A pak vzkázal všem, kterým se jejich práce nebo plat nelíbí, jednoduchou radu: „Pokud nechcete tuhle práci a hnijete v regionu, kde není práce, můžete jít jinam.“ To je podle něj správné řešení, zatímco sedět na zadku, nadávat a volit extremisty je řešení „obludné“. A zakončil: „Lidé se mají stěhovat za prací, ta nechodí vždy za nimi.“

V další debatě se pak vyjádřil i k otázce Evropské unie: „Náš zájem je silná EU, díky ní máme pevné místo se západní Evropou v jednom svazku,“ napsal. EU a Západ byl podle něj po roce 1989 náš hlavní cíl, a proto se ho nyní nesmíme zříci. „Já si to pamatuji a jsem v šoku, jak mají lidé krátkou paměť a jakým pitominám věří nebo podléhají,“ píše.

A pokračoval: „Historie nás učí, že část Čechů ráda skáče do oprátky a neváží si toho, co má. Protože jinak by si srovnala životní úroveň před vstupem do EU s dneškem a začala by si uvědomovat, že může být i hůř. A navíc díky členství máme na dění v EU vliv, bez toho by to nešlo,“ zakončil výklad.

Štěpán Kotrba mu namítl, že v roce 1989 nikdo necinkal klíči za kapitalismus bez lidské tváře, církevní restituce, nezaměstnanost a výprodej majetku. „Arogance elit ČR i EU, které jsme svědky dnes, odůvodňuje i státní převrat. Tož tak. Bejt prodejnou děvkou elit, normalizátorem rozporů téhle společnosti není dobré poslání,“ vzkázal televiznímu řediteli.

„Štěpáne, promiň, ale ten hnus, ve kterým jsme žili před rokem 1989, žádný cestování, buzerace, estébáci, nedostatek základních věcí k životu, fronty a ponížení, který jsi zažíval oproti stejným lidem ze Západu se stejným povoláním ale dvacetinásobnými příjmy, za to teda cinkat byla POVINNOST.“

„V našem zájmu silná EU určitě není, tak jako nebylo silné Rakousko-Uhersko. To bylo pro úzkou skupinku Čechů i tehdy jistotou dobrého živobytí, ale pro většinu – žalář národů,“ vzkázal mu komunistický mluvčí Kvacskai. Fridrich mu na to odepsal, že ke srovnání EU s rakousko-uherskou monarchií nemá slov a opentlil to mnoha smajlíky.

Jeho oponent se nedal a argumentoval, že na žaláři národů také mnohé „elity“ vydělávaly a líbil se jim. Na to Fridrich odepsal: „Samozvaná elita atd. – jako by promluvil z hrobu Lenin nebo Gottwald. Podobně mluvil i Mussolini nebo Hitler.“ Všichni prý vědí, jak jejich vzpoura ve jménu lidu dopadla.

Následně mu Kvacskai i Kotrba namítali, že elity mají sklon si zacpávat nos, neřešit problémy a hlídat si místo toho svá privilegia. Kotrba proto použil spojení „pažravé elity“, které Fridricha nadzdvihlo. „Já si prostě nemyslím, že všechny elity jsou en bloc pažravé.“ Navíc si programový ředitel České televize myslí, že takto kritický pohled na elity rozhodně nemá většina lidí. „Radikálové si to myslí, to určitě. Ale ti jsou nespokojení vždy a nakonec s kýmkoliv,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…