Výzkumníci, tohle se vám moc nepovedlo. Babiš a Okamura zaskočili všechny

28.10.2013 7:24

Nyní, když už jsou hlasy voličů sečteny, se server iDnes.cz vrací k předvolebním výsledkům různých agentur a všímá si rozdílu mezi odhadem a skutečností. Agentury nejvíce „podcenily“ ANO a Úsvit, celkově nejpřesnější byla TNS Aisa, uvádí iDnes.cz.

Výzkumníci, tohle se vám moc nepovedlo. Babiš a Okamura zaskočili všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Překvapením je tygr Fred, kterého Babiš adoptoval

Proč se průzkumy zase „netrefily“? Na to má server iHNed.cz hned několik odpovědí. Především se průzkumy konají v určité době a časovém rozpětí. Volby se konaly později. Volby totiž začaly devět dní po ukončení sběru dat pro většinu průzkumů. „Názory lidí na to, koho volit, se mění, v České republice se navíc mění poměrně často a rychle. Kdyby se názory voličů neměnily, nemělo by smysl dělat průzkumy a koneckonců ani volby,“ uvádí server.

Průzkumy se prý nezmýlily až tak moc. Server iDnes.cz si pod sebe sepsal odchylky sedmi agentur u devíti politických stran a 18 odchylek se od skutečného výsledku voleb lišilo o méně než jeden procentní bod, celkem 35 o méně než dva procentní body a celkem 49 o méně než 3 %.

Výsledek ANO byl vyšší než jakýkoliv výzkum

Přesto prý některé odchylky byly velmi výrazné. Té největší se podle iDnes.cz dopustila agentura SANEP, která modelovala zisk ANO o 7,1 % níže, než kolik strana skutečně dostala ve volbách. Právě prý u ANO agentury v týdnech před volbami zachytily nárůst preferencí a hnutí zřejmě v posilování pokračovalo i v době mezi posledními výzkumy a volbami. Nasvědčuje tomu fakt, že výsledek ANO byl vyšší než jakýkoliv výzkum.

SANEP prý naopak zabodoval u volebního modelu TOP 09, ODS a zelených, kde se do výsledku voleb "trefil" nejpřesněji ze všech, s odchylkou 0,1 či 0,2 %. Není prý bez zajímavosti, že podpora zejména zelených a ODS byla zřejmě před volbami poměrně ustálená. Nejlépe prý vyšli předpovědi výsledků pro ČSSD a ANO agentuře Médea. Podle informací serveru iDnes.cz Médea do své volební prognózy zahrnula jen rozhodnuté voliče. "Prognóza vychází z lidí, kteří uvedli, že by šli volit a řekli konkrétní vybranou stranu," uvedla agentura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…