Vyznamenejte konečně i Mašíny, žádají Češi

09.04.2012 17:54

Lidé zaslali sněmovně 45 podnětů s kandidáty na státní vyznamenání. Termín pro jejich podávání uplynul s koncem března. Mezi navrženými jsou tradičně i členové odbojové skupiny bratří Mašínů. Nominace bude posuzovat sněmovní podvýbor, poslanci by měli rozhodovat na plénu v červnu, řekl ČTK tajemník podvýboru Rudolf Kubát.

Vyznamenejte konečně i Mašíny, žádají Češi
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Mezi dalšími adepty jsou například kytarista Lubomír Brabec, historik umění Bohumil Samek, válečný veterán Pavel Švec nebo významný prvorepublikový politik Antonín Švehla. S vlastními nominacemi mohou přijít ještě poslanci, kteří mají čas na jejich podávání do konce dubna.

Dva řády a dvě medaile

Kandidáty mohli lidé nabízet do konce března také Senátu. Jeho tisková tajemnice Pavlína Heřmánková ČTK řekla, že informace budou k dispozici po jejich projednání v podvýboru pro vyznamenání. Loni senátoři dostali tři desítky nominací a vybrali 27, například bývalého eurokomisaře Güntera Verheugena, architekta Jana Kaplického, atletku Jarmilu Kratochvílovou nebo zesnulého exministra zahraničí a svého bývalého kolegu Jiřího Dienstbiera.

Sněmovna a Senát výsledné seznamy kandidátů, s nimiž se ztotožní, předloží prezidentu republiky. Hlava státu k nim může, ale také nemusí přihlížet. Právo navrhovat prezidentovi své kandidáty má rovněž vláda. Loni sněmovna obdržela od veřejnosti 39 podnětů, navrhla vyznamenat 31 lidí. Prezident Václav Klaus předal při příležitosti státního svátku 28. října ocenění jedenadvaceti lidem. Přihlédl k šesti sněmovním návrhům.

Navržené osobnosti mohou obdržet dva řády a dvě medaile. Řád Bílého lva vyjadřuje ocenění vynikajících zásluh o Českou republiku. Řád T. G. Masaryka je určen za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a humanity. Medaile Za hrdinství slouží jako vyznamenání za úsilí o záchranu lidského života či značných materiálních hodnot. Medaile Za zásluhy je určena pro vyznamenání lidí, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili v různých oblastech o stát a obec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…