Významný americký autor nařkl svou zemi z hrozivých věcí, které prý plánuje provést Rusku

05.05.2014 10:51

Po dvaceti letech snah vybudovat s Ruskem vztah na bázi partnerství nyní NATO musí čelit faktu, že Moskva se opět stala jeho nepřítelem. Takto kategoricky se ve čtvrtek vyjádřil druhý nejvyšší představitel severoatlantické aliance Alexander Vershbow.

Významný americký autor nařkl svou zemi z hrozivých věcí, které prý plánuje provést Rusku
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dlouholetý americký diplomat Vershbow, mimo jiné držitel Kruzelovy ceny za příspěvek k míru v bývalé Jugoslávii a na začátku tisíciletí velvyslanec v Rusku, je zástupcem generálního sekretáře NATO Anderse Fogha Rasmussena, tedy „číslem dva“ v Severoatlantické alianci.

Minulý čtvrtek poskytl ke vztahu aliance s Ruskem nevídaně otevřené vyjádření: „Rusko vyhlásilo NATO za svého protivníka, proto jej již nemůžeme považovat za svého partnera, ale spíše za svého protivníka,“ uvedl. Stalo se tak při jeho rozhovoru pro skupinu novinářů, při kterém diplomat mimo jiné uvedl, že ruská anexe Krymu společně s jeho „zjevným zasahováním“ do dění na východní Ukrajině zásadně proměnila vztahy NATO s Ruskem.

NATO a Rusko podle Vershbowa zjevně nyní mají odlišné představy o zajištění bezpečnosti ve střední Evropě. „Stále chceme bránit suverenitu a svobodu ruských sousedů a Rusko se jednoznačně snaží obnovit svoji hegemonii a omezit jejich suverenitu pod zástěrkou obrany vlastních zájmů,“ řekl dále vysoký představitel NATO.

Ten pak ještě připomněl, že NATO bylo před 65 lety vytvořeno jako hráz proti Sovětskému svazu. Nyní uvažuje o nových bezpečnostních opatřeních, které by před Ruskem ochránily členské země na jeho hranicích, zejména pobaltské země. „Jsme si jisti, že dokážeme přijít na pomoc těmto zemím dříve, než by se tam stihly ustanovit jakékoliv nové pořádky,“ ujistil diplomat.

O slovech Alexander Vershbowa si přečtěte v angličtině ZDE.

Mezi možnými kroky zmínil vyslání aliančních vojsk do východní Evropy. To by porušovalo dohodu mezi NATO a Ruskem z roku 1997, podle které neměly být žádné jednotky rozmístěny na území nově přistoupivších států ze střední a východní Evropy. Vershbow však zastává názor, že tato dohoda již byla porušena Ruskem, a proto nyní musí NATO hájit své zájmy.

Někteří experti však pochybují, jak bude nové Vershbowovo pojetí Ruska jako nepřítele přijato některými evropskými členy aliance. Zejména Německem a Francií, které mají s „nepřátelským“ Ruskem řadu obchodních aktivit. Navíc by tento stav nepřátelství mohl vést k ukončení všech společných aktivit, přičemž fatální by byla zejména ztráta Ruska jako překladiště válečného materiálu pro Afghánistán.  

Amerika chce být hegemonem a Rusko jí překáží

Na jeho slova zareagoval například Paul Craig Roberts, uznávaný komentátor několika amerických deníků včetně Wall Street Journal a bývalý náměstek ministra financí.

Ten Vershbowův výrok interpretuje tak, že ruská vláda zapomene na všechny své těžkosti na Ukrajině a dostane chuť na baltské státy, Polsko, Rumunsko, Moldávii, anebo dokonce středoasijské země  - Gruzii, Arménii nebo Ázerbajdžán. „Pokrytecký Vershbow by chtěl modernizovat armády těchto amerických loutkových států a využít příležitost k získání souhlasu s členstvím kandidátských zemí NATO."

Náměstek NATO podle Robertse ruské vládě vzkazuje, že se má stále spoléhat na dobrou vůli a soudnost Západu, která ho má odradit i od toho, aby pomáhalo utlačovaným obyvatelům jiných zemí. „Čekáním nám dejte čas k seskupení sil na vašich hranicích od Baltského moře až do střední Asie. To vás oslabí a odvede od Ukrajiny, což vás zdiskredituje před vašimi stoupenci na Ukrajině, a nevládní organizace, které u vás financujeme, pak budou obviňovat vládu ze zrady národa. A nakonec si Washington udělá loutkový stát i z Ruska,“ překládá vzkaz prominenta NATO Rusku.

Komentář Paula Robertse v angličtině ZDE.

Ruská diplomacie podle Robertse přinejmenším od začátku května zřetelně usiluje o zklidnění situace. Opakovaně se dovolává dodržení dohod ze Ženevy. Nelze však prý očekávat, že by byla vyslyšena. USA totiž podle něj vůči Rusku (stejně jako Číně) budou stále uplatňovat tzv. Wolfowitzovu doktrínu.

Tu Roberts popisuje takto: „Naším prvním zájmem je zabránit obnovení síly našeho rivala, zejména na územích bývalého SSSR. To je základní kámen naší regionální obranné strategie. Požaduje, abychom zabránili, aby se jakákoliv nepřátelská síla přes ovládnutí regionu stala světovou velmocí.“

Tato doktrína podle Robertse ospravedlňuje jakoukoliv velmocenskou aktivitu USA kdekoliv na světě. V kombinaci s neoliberální ideologií americké výjimečnosti je základem světové hegemonie Spojených států. A Rusko, společně s Čínou, nyní stojí této hegemonii v cestě. A v tomto kontextu je podle Robertse třeba posuzovat veškeré dění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…