Významný britský politik to pořádně schytal. Je prý moc proruský a USA srovnal s Islámským státem

27.08.2015 20:20

Edward Lucas se na webu deníku Telegraph opřel do Jeremyho Corbyna, kandidáta na předsedu britské Labour Party. Ten má totiž problém v tom, že bezmezně adoruje ruský režim a haní ten americký, což by znamenalo velkou tragédii v případě, že by dosáhl na křeslo premiéra.

Významný britský politik to pořádně schytal. Je prý moc proruský a USA srovnal s Islámským státem
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

„Tento týden nemůže být pochyb o tom, koho by chtěli za domnělého premiéra Británie lídři těch nejnepříjemnějších režimů světa: Jeremyho Corbyna, muže, který nevidí nic dobrého na Americe a nic špatného na jejích nepřátelích,“ popisuje situaci Lucas. Dodává však, že pokud bychom Corbynovy názory analyzovali jeden po druhém, jsou všechny obhajitelné.

Corbyn by nejraději dobře vycházel s Ruskem. A je kvůli tomu ochoten obětovat mu Ukrajinu, což je názor „sdílený mnoha politickými pragmatiky včetně Henryho Kissingera“. Corbyn také kritizuje iráckou vládu za to, že prakticky vehnala sunnitské kmeny do náruče Islámského státu. „Co ale ničí Corbynovu hodnověrnost, je jeho selektivita.“

Je schopný srovnat USA s Islámským státem, kritizuje Izrael ve všech směrech, odmítá však kritizovat palestinské autority za jejich „diktátorské způsoby“.

Pohrdání Amerikou v jeho případě nabývá nebývalých rozměrů, až to „zkresluje jeho pohled na svět“. Amerika také dělá chyby jako každý, tvrdí Lucas, srovnávat ji však s ISIS je donebevolající. „Spojené státy, jednoduše řečeno, nestínají archeology jako vykradače, nemasakrují lidi kvůli jinému náboženství, neprodávají svoje ženy a dcery do oficiálního otrockého stavu. Většina lidí ten rozdíl vidí.“

„Západní demokracie rámcově funguje. Soudci jsou čestní. Opoziční aktivisty nikdo nevraždí. Tajné služby nejsou politickým nástrojem autorit. Média nejsou cenzurovaná,“ vysvětluje Lucas a připomíná, že lidé spíše chtějí žít v těch režimech, kterými „corbynisté“ opovrhují, než v těch, jež opěvují.

„Jednostrannost názoru pana Corbyna je obzvlášť groteskní v případě Ruska,“ tvrdí Lucas a popisuje Rusko jako „ropou poháněnou kleptokracii, které vládnou pohůnkové tajné policie a jejíž stále temnější ideologie je založena na protizápadních názorech, klerikalismu a nacionalismu“. „Ale pan Corbyn má oči zavřené, když dojde na Rusko. Kreml je proti Západu. Západ je špatný. Tudíž Kreml je dobrý.“

Celé je to však mnohem složitější. Amerika chce zrušit jaderné zbraně, Rusko ne. Amerika chce snížit svou vojenskou přítomnost v Evropě, Rusko zbrojí. „Hádejte, ze které země vstávají Corbynovi vlasy hrůzou?“ ptá se Lucas.

„To, že pan Corbyn nevidí pravou povahu putinismu a jeho stoupenců, je hlavním důvodem, proč není vhodným vůdcem labouristů, natož pak celé země,“ říká Lucas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…