Významný evropský politik: Zkoumali jsme, co je Andrej Babiš zač...

10.03.2014 7:47

Předseda frakce liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt se v rozhovoru pro pondělní Právo zastává šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Odmítá, že by Babiš byl oligarchou. „Oligarcha je někdo, kdo za své ekonomické impérium vděčí politickým vazbám, což je pravý opak pana Babiše, který svou pozici vybudoval zdola. Navíc na mě působí velmi skromným dojmem, rozhodně to není Berlusconi,“ uvedl Verhofstadt.

Významný evropský politik: Zkoumali jsme, co je Andrej Babiš zač...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Ten poskytl deníku rozhovor u příležitosti toho, že v Praze konzultoval s lídry ANO možnosti spolupráce.

ALDE je po lidovcích a socialistech třetí největší frakcí v europarlamentu.

Podle Verhofstadta je hlavní vlastností dobrého politika poctivost a touha měnit věci. „A připadá mi, že obě tyto vlastnosti pan Babiš splňuje.“ Na otázku, zda není něco, co by jej varovalo před tím, aby se hnutí ANO stalo součástí ALDE, Verhofstadt uvedl: „Zkoumali jsme, kdo je (Babiš - pozn. PL.cz) zač, jaký má jeho hnutí program, a při osobním setkání se můj názor na něj jen utvrdil.“

Členem ALDE byla také bývalá česká vládní strana LIDEM, kterou založila vicepremiérka Karolína Peake. Podle Verhofstadta už ale partaj členem eurofrakce není, neboť „nezaplatila členské příspěvky“.

Podle Verhofstadta EU velmi špatně zvládla řešení ekonomické krize, protože jí chybí ekonomická integrace, ale i bankovní, fiskální a politická unie. Tu si představuje tak, že EU by měla skutečnou vládu, která by převzala odpovědnost za řešení krize. Tu podle něj nelze vyřešit prostřednictvím 28 šéfů států a vlád, které se vídají čtyřikrát, pětkrát do roka. Tato skutečná evropská vláda by nicméně neměla rozhodovat o takových věcech, jako například o tom, jakou barvu má mít olivový olej nebo jakou velikost mají mít jablka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…