Významný muž Roberta Fica ostře promluvil k řečem, že se nemá jezdit slavit do Moskvy. A vyslal jasný vzkaz NATO

25.03.2015 11:00

Prezidenta své země ostře kritizoval předseda evropského výboru slovenské Národné rady a poslanec za stranu SMER-SD Ľuboš Blaha. Na hlavě státu mu vadí, že se odmítl zúčastnit oslav 70. výročí vítězství nad fašismem, které v květnu proběhnou v ruském hlavním městě Moskvě. Blaha to uvedl ve vyjádření, které poskytl serveru ParlamentníListy.cz.

Významný muž Roberta Fica ostře promluvil k řečem, že se nemá jezdit slavit do Moskvy. A vyslal jasný vzkaz NATO
Foto: lassalle.org.pl
Popisek: Ľuboš Blaha

Blaha poukázal na to, že Sovětský svaz Slovensko před 70 lety osvobodil od „největší pohromy v dějinách“, tedy od fašismu. „Pokud dnes někteří politici nedokáží uctít památku všech těch, kteří nás osvobodili a pokud nedokáží vzdát hold sovětským vojákům při příležitosti centrálních oslav v Moskvě, je to nejen politicky nekorektní, ale i lidsky nemorální,“ uvedl poslanec.

Podle něj v tomto směru žádné výmluvy neobstojí, protože v Moskvě nebude ruský prezident Vladimir Putin slavit své narozeniny, ani se bude slavit anexe Krymu.

Poslanec je přesvědčen, že většina Slováků si váží antifašistického odkazu a obětí sovětských vojáků daleko víc, než slovenský prezident Andrej Kiska. „Ty státy, které nebyly během druhé světové války osvobozené Rudou armádou, možná najdou důvody, proč se oslav v Moskvě nezúčastní, ale v případě států, které přímo osvobodil Sovětský svaz, je naší povinností uctít památku našich osvoboditelů,“ uvedl poslanec s tím, že to je ne kvůli tomu, že jde o Rusy, ale protože jde o osvoboditele Slovenska.

Zpochybňování vítězství nad fašismem znamená plíživou fašizaci

Blaha se vyslovil také proti politizaci historie. Vždy je podle něj nutné rozlišovat mezi dějinami a aktuálními spory. „Snahy o revizi dějin ostře odmítám, a pokud někdo zpochybňuje vítězství nad fašismem, je to projev plíživé fašizace, která je pro nás mnohem nebezpečnější než jakákoliv anexe Krymu,“ napsal poslanec.

Kiskovi jsou přednější rady amerických diplomatů

Podle něj je podivné, že prezident SR nemá zájem zohlednit vůli většiny slovenských občanů a přednější jsou mu rady amerických diplomatů a neokonzervativních poradců.

Upozornil na to, že černobílé propagandě Slováci nevěřili ani v dobách, kdy ji šířili sovětští bolševici a nevěří jí ani teď, když ji šíří „bolševici“ z USA. Připustil, že Slovensko jako člen NATO nemůže úplně ignorovat své závazky. Nicméně posilování americké přítomnosti na evropském kontinentu může eskalovat konflikt s Ruskem. Což nepovažuje za rozumné. „Jsem si jist, že uděláme vše pro to, aby přítomnost NATO na našem území byla co nejmenší, a pokud se dá vojenské přítomnosti NATO vyhnout, osobně budu dělat vše proto, abychom se jí vyhnuli. Kdyby vládla pravice, jsem přesvědčen, že už by tady byly celé bataliony Američanů....,“ konstatoval.

Slovenská veřejnost má k NATO hlubokou nedůvěru

Podle něj slovenská veřejnost cítí vůči NATO hlubokou nedůvěru ještě z 90. let, kdy se bombardovala Jugoslávie. Za dětinské považuje nepřátelské signály NATO vůči Rusku, ať už mají podobu jednotek NATO v Evropě, nebo v podobě neúčasti na centrálních oslavách konce druhé světové války. „Američanům to možná vyhovuje, ale nevím, jaký zájem má na takových gestech Evropa,“ dodal slovenský poslanec.

Kompletní text vyjádření poslance slovenského parlamentu Ľuboše Blahy pro ParlamentníListy.cz ve slovenštině:

Sovietsky zväz nás pred 70.rokmi oslobodil pred najväčšou pliagou v dejinách – pred fašizmom. Ak si dnes niektorí politici nedokážu uctiť pamiatku všetkých tých, čo nás oslobodili a ak nedokážu vzdať hold sovietskym vojakom pri príležitosti centrálnych osláv v Moskve, je to nielen politicky nekorektné, ale aj ľudsky nemorálne.

Žiadne výhovorky neobstoja. V Moskve nebude Putin oslavovať narodeniny, ani sa nebude sláviť anexia Krymu. Sú to jubilejné oslavy konca druhej svetovej vojny a preto akákoľvek relativizácia nie je na mieste. Som presvedčený, že drvivá väčšina Slovákov si váži antifašistický odkaz a obetu ruských vojakov ďaleko viac, než prezident Slovenskej republiky a do Moskvy by svoju úctu vyjadriť išli: tak káže morálka. Tie štáty, ktoré v druhej svetovej vojne neboli oslobodené práve Červenou armádou, možno nájdu dôvody, pre ktoré sa osláv v Moskve nezúčastnia, ale v prípade štátov, ktoré priamo oslobodil Sovietsky zväz, je psou povinnosťou uctiť si pamiatku našich osloboditeľov. Nie preto, že ide o Rusov, ale preto, že ide o našich osloboditeľov.

Ak by našimi osloboditeľmi boli Američania, rovnako by som si uctil pamiatku amerických vojakov. Pri oslavách vylodenia v Normandii by som na mieste Francúzov určite nechýbal a to ani v prípade, že by práve prebiehala americká agresia v Iraku a ja by som mal sto chutí urobiť gesto nesúhlasu voči americkým agresorom. Ale takýmto spôsobom sa história politizovať nemá. Vždy treba rozlišovať medzi dejinami a aktuálnymi spormi. Snahy o revíziu dejín ostro odmietam a ak niekto spochybňuje víťazstvo nad fašizmom, je to prejav plazivej fašizácie, ktorá je pre nás ďaleko nebezpečnejšia než akákoľvek anexia Krymu. Slovenská republika je postavená na antifašistickej tradícii a Ruskú federáciu, ako nástupnícky štát ZSSR, vnímame ako našich osloboditeľov od fašizmu. Je čudesné, že prezident Slovenskej republiky nemá záujem zohľadniť vôľu väčšiny slovenských občanov a prednejšie sú mu rady amerických diplomatov a neokonzervatívnych poradcov. Je hrubou chybou, že v Moskve bude chýbať.

Slovensko je mierumilovná krajina a tak, ako sme v minulosti nechceli sovietske základne na našom území, nie sme nadšení ani z tých amerických. Ľudia u nás nevnímajú svet ako boj číreho Dobra a číreho Zla. Takýmto rozprávkam veria iba deti a liberáli. Vždy ide o záujmy a na Slovensku sa nikomu nechce púšťať do vojny kvôli záujmom veľmocí. Čiernobielej propagande Slováci neverili ani vtedy, keď ju šírili sovietski boľševici a neveria jej ani teraz, keď ju šíria „boľševici“ z USA. Slovensko je členom NATO, takže nemôže úplne ignorovať svoje záväzky, ale posilňovanie americkej prítomnosti na európskom kontinente môže eskalovať konflikt s Ruskom, čo nepovažujem za rozumné. Som si istý, že urobíme všetko preto, aby prítomnosť NATO na našom území bola čo najmenšia a pokiaľ sa dá vojenskej prítomnosti NATO vyhnúť, osobne budem robiť všetko preto, aby sme sa jej vyhli. Keby vládla pravica, som presvedčený, že už by tu boli celé batalióny Američanov...


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…