Vzbouřenci mají podle Kyjeva v Donbasu ve zbrani 43.000 mužů

11.05.2015 21:21

Východoukrajinští povstalci mají v Donbasu ve zbrani 43.000 mužů, z toho 9000 tvoří příslušníci ruské armády. V kyjevské televizi to dnes prohlásil zástupce velitele ukrajinské protipovstalecké operace Valentyn Fedyčev. Ve výzbroji ruských vojáků je podle něj 190 tanků.

Vzbouřenci mají podle Kyjeva v Donbasu ve zbrani 43.000 mužů
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Moskva přítomnost svých vojáků na východě Ukrajiny vytrvale popírá. Připouští sice, že Rusové v Donbasu bojují, jde ale údajně o dobrovolníky nebo vojáky na dovolené. Zbraně, které mají povstalci k dispozici, ukořistili podle Moskvy v zabavených skladech ukrajinské armády v Doněcké a Luhanské oblasti.

Fedyčev dnes toto tvrzení označil za lež. "V oblastech, které nyní okupují vzbouřenci, neměla ukrajinská armáda žádné sklady munice ani bojové techniky. Tvrzení Moskvy o tom, že nejde o výzbroj dovedenou z Ruska, je lživé," prohlásil ukrajinský velitel.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg dnes na tiskové konferenci v Bruselu prohlásil, že Rusko soustřeďuje své síly na hranicích s Ukrajinou a posílá další zbraně proruským separatistům v Donbasu. Tím povstalcům umožňuje zahájit nečekaný útok, pokud se pro to rozhodnou.

"Dochází k ruskému (vojenskému) soustředění jak podél hranic s Ukrajinou, tak uvnitř východní Ukrajiny s neustálým přísunem těžké výzbroje, tanků, dělostřelectva, munice, systémů protivzdušné obrany a s vytrvalým výcvikem," řekl Stoltenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …