Vzdám se mandátu, soud mě osvobodí, a kdo mi ten mandát vrátí, rozčiloval se Jurečka na Primě

10.09.2017 12:01

V nedělní Partii televize FTV Prima proti sobě zasedli současný ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a jeden z jeho předchůdců ve funkci, Petr Bendl (ODS). Ačkoli spolu politici často nesouhlasí, neboť jeden je členem koalice a druhý je opozičním poslancem, v jedné věci se shodli. Zkritizovali nové plány Evropské unie na přerozdělování dotací. Jinak si však šli, obrazně řečeno, po krku.

Vzdám se mandátu, soud mě osvobodí, a kdo mi ten mandát vrátí, rozčiloval se Jurečka na Primě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marián Jurečka

Hned na úvod moderátorka připomněla, že Karibik a Spojené státy čelí další živelné katastrofě. Po hurikánu Harvey region trápí hurikán Irma. Česká vláda už poslala pět milionů korun státu Texas zdevastovanému hurikánem Harvey. Udělá totéž i po Irmě? Hosté se shodli na tom, že by to bylo namístě, pokud o to Spojené státy požádají.  

„Česká republika má zkušenost s povodněmi 1997 a také s povodněmi 2002 a byli jsme velmi rádi za každou zahraniční pomoc a musíme mít na paměti, že solidaritu je také třeba vracet,“ prohlásil Jurečka. Bendl dal ministrovi jasně za pravdu.

Hosté se však rychle vrátili na domácí politickou scénu a debatovali o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního zástupce Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Shodli se na tom, že je dobře, že byli pánové vydáni, aby soud mohl rozhodnout o vině, či nevině obou pánů.  

Jurečka ale rázně odmítl, že by se poslanci měli sami vzdávat mandátů, pokud by jim hrozilo trestní stíhání. „A kdo mu ho vrátí, když se ho vzdá a soud třeba za rok konstatuje, že je nevinen? Já nechci naskakovat tady na tuto vlnu,“ pravil Jurečka.

Bendl připomněl, že u každého občana platí presumpce neviny, kterou musíme ctít, dokud soud o někom pravomocně neřekne, že je vinen. Zdůraznil také, že se teď sice zdá, že Babiš vyhraje volby a prezident Zeman podle slov pro server ParlamentníListy.cz prohlásil, že by Babiše premiérem jmenoval, i kdyby seděl ve vazbě. „Spolupráce prezidenta Zemana a předsedy hnutí ANO Babiše je zjevná, ale do voleb je ještě hodně času a mohou dopadnout také jinak,“ zaznělo z úst Petra Bendla.

Na přetřes přišly také nové plány EU pro oblast dotací v zemědělství. Nově by mělo stále méně dotací mířit k velkým podnikům a měli by je dostat raději malí zemědělci. Platby velkým zemědělcům by měly být zastropovány. Česká republika a Slovensko ovšem tyhle plány rázně odmítly. Proč?

„Česká republika má nějakou historii už od roku 1948 a my tu máme velké farmy anebo farmy, které začínaly jako malé, ale vyrostly. A my kdybychom přistoupili na to, že na tohle povinné zastropování podpory kývneme, tak bychom si podřezávali větev vlastní soběstačnosti,“ zlobil se Jurečka. Když už by na zastropování kývl, požadoval by, aby ty peníze tak jako tak zůstaly v jedné zemi. Kdyby třeba Agrofert dostal méně dotací, tak by se rozdělily mezi malé české zemědělce. „Některé státy říkají: zaveďme povinné zastropování a ty peníze převeďme zpátky do společného evropského fondu a dál je přerozdělujme. Proto to odmítám,“ zdůraznil Jurečka.     

Hosté už se ale neshodli na tom, kdo víc podporoval drobné zemědělce. Zda to byly vlády ODS, nebo současná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Bendl Jurečkovi vyčetl, že jako ministr otevřel cestu k podoře velkých zemědělských podniků na úkor malých.

Jurečka však s Bendlem zásadně nesouhlasil a vrátil mu úder. „Bavit se o tom, kdo tady podporuje zemědělství, když vláda Petra Nečase zemědělce zařízla, když jim v období sucha ještě zrušila zelenou naftu, tak se tady, myslím, nemusíme bavit o tom, kdo jak podporuje zemědělce. Ti, kteří se v zemědělství pohybují, dobře vědí, kde je pravda,“ zaznělo z úst člena vlády.

„My jsme zelenou naftu nezrušili. My jsme ji prodloužili a srovnali jsme ji s podmínkami v Německu,“ ohradil se Bendl.

Pánové se dotkli také tématu možného slučování ministerstev zemědělství a životního prostředí. Jurečka byl jasně pro a poukázal na to, že např. v Rakousku už systém jednoho ministerstva funguje dobře a dlouho. Nemá proto obavu, že by životní prostředí přišlo zkrátka. Česká republika podle Jurečky investuje nemalé peníze do ekologického zemědělství. V EU je na tom prý teď líp jen Rakousko. Kromě toho prý navíc rostou plochy lesů, takže vůbec není pravda, že by v českém zemědělství bylo všechno špatně.  

Bendl oponoval, že nestačí jen vyškrtnout ze seznamu vlády jednoho ministra. Pokud vznikne jedno ministerstvo, je třeba upravit jeho agendu, aby nový resort fungoval efektivně.

Posledních pár minut hosté věnovali otázce sucha, které postihlo řadu českých zemědělců. Bendl připomněl, že sucho je mnohem ničivější než povodně. Zatímco Jurečka zdůrazňoval, že vláda udělá pro zemědělce postižené suchem maximum, Bendl nepochybuje o tom, že ono maximum vypadá jinak a kabinet by mohl dělat víc. Až čas ukáže, kolik peněz na boj se suchem zemědělci opravdu dostanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…