Vzdáváme se demokracie, bubnuje na poplach mladá redaktorka od Pavla Šafra. Ten má ale sám velký problém

07.09.2016 16:12

V České republice se v posledních letech začaly zpochybňovat věci, které 25 let byly samozřejmé a nikdo si netroufl na ně sáhnout. Komentátorka z webu Svobodné fórum Johana Hovorková to dává do souvislosti s nástupem Miloše Zemana, Andreje Babiše a přetrvávajícím vlivem komunistů. „Je v pořádku popírat naši západní orientaci, demokratické hodnoty, svobodu, směřování České republiky, ale také historii. Od holocaustu přes události srpna 1968 po osobnost Václava Havla,“ popsala Hovorková dnešní stav.

Vzdáváme se demokracie, bubnuje na poplach mladá redaktorka od Pavla Šafra. Ten má ale sám velký problém
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Kdyby prý ještě před několika lety kterýkoliv ministr pronesl to, co Andrej Babiš o táboru v Letech, byl by nucen rezignovat. Máme si prý vzpomenout, jak dopadl Mirek Topolánek po svém rozjímání o tom, jak „Žid uhne“. Dnes vicepremiér tato slova pronáší, pak je popírá, a ještě mu to přináší politické body.

„Babiš může úplně všechno – vlastnit média, realizovat největší střet zájmů, jaký kdy Česká republika zažila, být bývalým estébákem bez lustračního osvědčení a ještě mít zároveň největší volební preference, protože to všechno, co dělá a čím je, vydává za boj proti korupci,“ shrnuje mladá komentátorka.

Lustrační osvědčení jí pak připomnělo, že česká společnost ztrácí ostražitost vůči komunismu a jeho zločinům, přitom tento režim stále představuje reálné nebezpečí. Hovorková nostalgicky vzpomíná, jak v roce 2004 demonstrace a křik veřejnosti přinutily Stanislava Grosse vyhodit z Úřadu vlády Pavla Přibyla, který jako policista zasahoval proti demonstracím v roce 1989.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Dnes je prezidentovi jedno, že ve vládě sedí člověk podezřelý ze spolupráce s StB, v parlamentu další komunista zasahující v roce 1989 proti demonstrantům, který navíc bez jakéhokoliv ostychu pomáhá doněckým separatistům a ruským kolaborantům. Pražský hrad se některých takových lidí dokonce zastává.

Co prý ale můžeme čekat od prezidenta, který se chlubí tím, že mu bylo u soudu ze čtyř obvinění ze lži prokázáno pouze jedno. A na sociálních sítích mu někteří lidé za to ještě tleskají, což Hovorková nechápe už vůbec.

Následuje rozbor našeho vztahu k EU, do níž jsme vstupovali s jásotem a oslavami. „Sametová revoluce logicky znamenala snahu směřovat opět na Západ, protože pravděpodobně každý soudný člověk viděl, že západní hodnoty, demokracie, svoboda i ekonomické poměry jsou v zemích ležících tímto směrem prostě lepší,“ píše Hovorková. Zato dnes někteří chtějí referendum o vystoupení z obou organizací, a někteří prý dokonce doporučují se znovu spojit s Ruskem. A jako vrchol vnímá Hovorková to, že si někdo dovolí tvrdit, že Rusko neokupuje ukrajinské území.

Někteří prý dokonce zpochyňují i sovětskou invazi do Československa v srpnu 1968, Hovorková zmiňuje jmenovitě oba poslední prezidenty a dává to do souvislosti s jejich „cestou na Rhodos za ruským oligarchou a zločincem, Putinovým přitelem Jakuninem“.

To, co je dnes hlavní proud, býval prý kdysi „takový okraj společnosti“. Psychopat Adam B. Bartoš si shromáždil pár holohlavých kamarádů, ale nikdo rozumný se s ním nebavil. Zato dnes je možné, aby veřejně vystupoval, a dokonce na vysoké škole přednášel Martin Konvička, kterého se politici neštítí, naopak s ním prezident na jednom pódiu zpívá hymnu.

Následuje výčet politiků s „protizápadním smyšlením“.

Dále vyjevuje své pobouření, že se dnes smějí veřejně angažovat „bývalí komunističtí pohraničníci“, kteří vztyčují sochy vrahům, zatímco Václav Havel, který se zasloužil o svobodu a demokracii, je soustavně urážen.

Někdo by se prý mohl utěšovat, že v této zemi příliš nerostou preference extremistům, jako je Tomio Okamura. To je však podle Hovorkové omyl, protože volby pravděpodobně vyhraje hnutí ANO, které by kdekoliv jinde bylo považováno za antisystémového rozkladače demokracie. „Není potřeba volit extremisty, my je totiž máme v tradičních (nebo alespoň zdánlivě pro většinu přijatelných) stranách,“ varuje komentátorka.

Jedinou cestou, jak tomu zabránit, je přitom podle ní „silná občanská společnost vycházející zespoda“, přímo od občanů. Jen tak prý bude demokracie zdravá. „A jen tak se můžeme ze své historie poučit, nikoli ji popírat,“ uzavřela svůj výklad.

Server Svobodné fórum, které provozuje někdejší šéfredaktor mnoha deníků a týdeníků Pavel Šafr, patří k setrvalým kritikům jak prezidenta Zemana, tak Andreje Babiše. Často kritizuje i jeho média. Za komplot označuje například i nedávné zprávy, které se objevily o financování Svobodného fóra.

PODROBNOSTI O FINANCOVÁNÍ SVOBODNÉHO FÓRA ZDE

Server MediaHub.cz se podíval v obchodním rejstříku do účetní závěrky firmy za rok 2015 a objevil tam kromě důkazů o značně neutěšeném hospodaření i poměrně velké zmatky. Server v každém případě skončil své hospodaření v mínusu. Oficiálně vykázaná ztráta byla 442 tisíc korun. Je však otázkou, jak to bylo doopravdy, protože v dokumentech byl poměrně značný chaos a podle výkazu zisků a ztrát měl Šafrův web za rok udělat „sekeru“ 3,21 milionu.

Tím však podivnosti nekončily. Za rok 2014 byla v účetnictví uvedena ztráta 1,305 milionu korun. Přitom v tomto roce podle MediaHubu.cz společnost Czech free media, která portál provozuje, ještě vůbec neexistovala. A nejsou to prý jediné zmatky v hospodaření.

Když se novináři ptali na finanční nesrovnalosti šéfredaktora Svobodného fóra Pavla Šafra, dostalo se jim nečekané odpovědi: „Chce se mi z vás zvracet.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…