Vzdělanec pokáral Jiřího Dienstbiera: Příliš si věříte a myslíte si, že všechno víte nejlépe

30.03.2015 13:25

Nikdo lepší než Jiří Dienstbier, se na post budoucího českého prezidenta nenabízí. Alespoň takový je názor polyhistora, publicisty, spisovatele a nakladatele Bohumila Slámy. Jenže zároveň tohoto sociálnědemokratického politika podrobil tvrdé kritice, kterou podrobně rozepsal na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Vzdělanec pokáral Jiřího Dienstbiera: Příliš si věříte a myslíte si, že všechno víte nejlépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Podle Slámy má Dienstbier příliš silné ego. A nejen to: „Příliš si věříte, příliš věříte svým názorům a málo nasloucháte druhým – málo se učíte a omezuje Vás to. Jinými slovy, budíte ve mně dojem či zdání, že „všechno“ víte a ze všech nejlépe,“ píše polyhistor.

Dientbier by se měl nad sebou co nejhlouběji zamyslet

Obává se, zda si vzal Dienstbier ponaučení z nedávného sjezdu ČSSD, na kterém neuspěl ve volbě do vedení strany. „Považoval bych za přirozené, kdybyste se trochu naštval a možná i trochu zatvrdil, ale za ještě přirozenější a správnější bych považoval, kdybyste se nad sebou zamyslel, a to co možná nejhlouběji,“ uvedl Sláma.

Vyjádřil pochopení proto, že jako syn velkého otce a za normalizace, kdy Dienstbier vyrůstal, těžce zkoušeného disidenta, to neměl lehké, podobně jako děti chartistů. Mnohé z nich, které měl Sláma možnost sledovat, to poznamenalo na celý život. „Problémy a utrpení v dětství vedou obvykle k tomu, že někoho nalomí a jiný si řekne „já vám ukážu“. (Představuji si, možná mylně, Klause a Zemana, jak v dětství byli svými vrstevníky biti jak žito; Mussoliniho a Hitlera bili jejich otcové a oba tito těžcí egocentrici to pak ukázali všem),“ napsal Sláma.

Měl by si něco přečíst hlavně od Masaryka

Dienstbierovi doporučil se začíst do děl Komenského, Havlíčka, Masaryka, Čapka, Junga, Fromma, Janova a Poppera. „Hlavně do Masaryka, ten byl svou pokorou a schopností naslouchat pověstný,“ podotkl.

Politikovi také doporučuje hlubinnou psychoterapii. „Není na tom nic špatného, v Americe jí projde hodně lidí, kteří na to mají peníze. Ale opět pozor, zdaleka ne všichni psychoterapeuti jsou dobří, a hlavně jimi mnohdy nejsou ti nejznámější. Podle mých zkušeností i zde platí podobně jako v politice, církvích a jinde „čím výš tím hůř“, neboť do výšek tyto lidi až příliš často vynáší – jejich ego,“ vysvětlil své poněkud kuriózní doporučení.

Pročištění hlavy uklidňuje a zvyšuje kreativitu

Dobře provedená hlubinná psychoterapie prý totiž osvobozuje od negativních prožitků z dětství, které máme skoro každý. „Pročištění hlavy uklidňuje a zejména pročišťuje úsudek a zvyšuje kreativitu. Janovovskou hlubinnou psychoterapií se nestyděl projít ani John Lennon a pod jejím vlivem napsal „píseň století“ Imagine,“ dodal Sláma.

V závěru se Sláma dušuje, že celý poměrně obsáhlý text napsal proto, že by v Dienstbierovi rád viděl budoucího českého prezidenta. „Patologického egocentrika, notorického demagoga a mezinárodního ostudáře Zemana v žádném případě – a Vy jste jeden z mála, kdo má šanci ho porazit,“ dodal polyhistor Sláma závěrem.

Celý text je ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…