Vzdělávání soudců v Justiční akademii povinné není, ale...

29.06.2014 17:01

Rozhovor s Filipem Glotzmannem, novým ředitelem Justiční akademie, která spadá pod Ministerstvo spravedlnosti, přináší server iDnes.cz. Glotzmann mluví například o tom, že vzdělávání v akademii slouží všem zaměstnancům justice. Přesto se nepodařilo do zákonů prosadit, aby bylo povinné pro státní zástupce a pro soudce.

Vzdělávání soudců v Justiční akademii povinné není, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Podle Glotzmanna Justiční akademie v současnosti slouží všem zaměstnancům justice, ať už jsou to soudci, státní zástupci, střední personál, justiční čekatelé, právní čekatelé, asistenti či vyšší soudní úředníci.

Nicméně pro soudce a státní zástupce vzdělávání v Justiční akademii povinné není. „Nikdy se to nepodařilo prosadit, i když se o to pokoušelo od devadesátých let několik ministrů spravedlnosti,“ podotkl Glotzmann.

Pro soudce a žalobce vzdělávání povinné není. Ale studovat by měli

Podle něj by ale každý soudce a státní zástupce už z podstaty své funkce na průběžné vzdělávání neměl rezignovat. „Pokud by nestudoval, nemohl by svou funkci vykonávat dostatečně kvalitně a odborně,“ uvedl s tím, že naprostá většina z nich se proto skutečně vzdělává. „Ročně školíme tisíce soudců či státních zástupců,“ zmínil.

Justiční akademie si podle něj vede dobře i ve srovnání s obdobnými institucemi v zahraničí. Jeho kolegy prý udivuje především široký záběr kurzů, který je od odborných otázek až po jazyky a práci s počítači. „V tom jsme myslím v Evropě ojedinělí. Také množství akcí, 700 až 800 ročně, je vysoké. Třeba Slovensko jich má přibližně třetinu,“ dodal Glotzmann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…