Vždyť Havel řekl: Budou vás strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte, přel se čtenář s Hermanem. A ministr mu to vysvětlil

24.02.2015 11:23

Ministr kultury Daniel Herman na svém profilu na ParlamentníchListech.cz v poslední době čelí často otázkám čtenářů na osobnost prezidenta Václava Havla. Tentokrát chtěl jeden ze čtenářů od Hermana vysvětlit sliby nastupujícího prezidenta z roku 1989, které podle něj nebyly splněny.

Vždyť Havel řekl: Budou vás strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte, přel se čtenář s Hermanem. A ministr mu to vysvětlil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

O víkendu ministr kultury hájil Václava Havla, kterému je podle něj neoprávněně připisován termín „humanitární bombardování“. Herman za tímto účelem rozebral Havlův rozhovor pro agenturu Reuters, ze kterého měl tento mýtus vzejít.

Inspiroval tím dalšího čtenáře ParlamentníchListů.cz, který požádal o výklad dalšího Havlova projevu. Konkrétně toho z listopadu 1989, ve kterém zaznělo: „Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte“, a řada dalších výroků, které čtenář cituje.

Ministr Herman si opět vzal k ruce text projevu a zkonstatoval, že ocitovaný text Václav Havel nikdy neřekl. Začal prý v této zkreslené podobě kolovat, aby prokázal Havlovu nevěrohodnost. V televizním projevu ze 16.12 1989, kterému bývají tato slova připisována, prý zaznělo něco úplně jiného.

Projev Václava Havla v ČST 16.12.1989 můžete shlédnout ZDE a ZDE

Ohledně nezaměstnanosti prý tehdy Havel řekl, že chápe, že se někdo obává sociální otřesů, ale že ekonomickou reformu OF připravovaly „desítky dobrých lidí“, včetně komunistů.

„K jednotlivým tématům lze říci, že Václav Havel měl pravdu, nakolik někdo v prosinci 1989 mohl odhadovat, co všechno bude,“ konstatuje dále Daniel Herman. V naší zemi prý skutečně nedošlo k dramatickým sociálním otřesům. Nezaměstnanost podle něj až do roku 1996 nepřekročila čtyři procenta. Od roku 1997 sice začaly hospodářské problémy, ale za ty Václav Havel nemohl.

Otázka s odpovědí Daniela Hermana ZDE

Podobně odmítl čtenářův názor, že Václav Havel sliboval, že bude prezidentem pouze jedno volební období. Podle Hermana to byl sám Václav Havel, kdo žádal, aby byl jeho mandát kratší než standardních pět let, a nakonec v roce 1992 odstoupil sám, když se mu nepodařilo zabránit rozdělení Československa. Až do konce jeho působení mu prý věřilo kolem 80 procent obyvatel.

„Kdo zná životopis Václava Havla, ví, že jeho názory a postoje byly vždy kontinuální, což se nedá říci o všech politicích v této zemi,“ zdůrazňuje Herman. Havlovy názory se prý v některých otázkách vyvíjely, například jeho názor, že by se po pádu železné opony mělo kromě Varšavské smlouvy rozpustit i NATO sám vyhodnotil jako utopický.


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…