Vždyť i Vy jste katolík, tázal se novinář šéfa ČSSD kvůli restitucím

10.08.2012 12:11

ČSSD na tiskové konferenci zopakovala své výtky vůči podobě církevních restitucí. Předseda strany Bohuslav Sobotka a senátor Marcel Chládek vyjádřili své obavy zejména z podoby zákona, který Chládek nazval jako „paskvil“. Sobotka následně vehementně ujišťoval, že kampaň neútočí na církve, pouze na vládní politiku.

Vždyť i Vy jste katolík, tázal se novinář šéfa ČSSD kvůli restitucím
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

V úvodu tiskové konference předseda ČSSD prohlásil, že musí být jasné, jaký majetek se bude vracet  a komu. Rovněž upozornil, že je ze strany vládní koalice evidentní snaha zvýhodnit jeden typ restitucí. Podle Sobotky navíc „už existují zákulisní struktury, které se těží na to, až jim spadne do ruky správa vráceného majetku.“

Senátor Marcel Chládek se následně ve své kritice opřel zejména do náhrad, které mají být církvím vypláceny. „Institut paušální náhrady finančních nákladů je na hraně ústavního pořádku,“ řekl doslova, když citoval právní rozbor. Zapadá však prý do celkové právní úrovně návrhu zákona, který označil za „paskvil“.

Koncepce finančních náhrad navíc podle Chládka vznikala podle principu ruského kola, kdy někdo do něj hodil šipku a tak určil, kolik to bude, protože z návrhu vůbec není zřejmé, jak byly vypočteny. Problém vidí v tom, že finanční náhrada bude poskytována jiným subjektům, než původním vlastníkům.

Navíc vzbuzuje pochybnost výše náhrad. Například u orné půdy, která je ostatním subjektům nahrazována v ceně 10 korun za metr čtvereční, má být církvím nahrazováno 44,50, v případě lesní půdy je to 27 korun, zatímco standardní cena je 9.

Přeseda strany Bohuslav Sobotka, který se sám prezentuje jako katolík a je členem křesťansko- sociání platformy ČSSD, byl následně redaktorem ČT tázán, zda mu nepřijde přehnaná expresivní kampaň strany proti restitucím, znázorňující ruku v sutaně, deroucí se po měšci.

Sobotka však trval na tom, že kampaň ČSSD pouze uvádí fakta. „Veškeré informace, uvedené v kampani, se opírají o návrh zákona,“ ujišťoval. Sociální demokraté prý polemizují pouze s politikou Nečasovy vlády, nikoliv s církvemi. Jejich roli ve společnosti prý respektují a nikdy na ně nebudou útočit.

„I vládní poslanci o tom mluvili jako o daru církvím,“ vysvětluje Sobotka, proč nevidí nic špatného na tvrzení, že peníze budou církvi darovány.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …