Vždyť je to hloupost, píše mediální analytik ke zprávě o soše Panny Marie, údajně sundané muslimy

13.12.2016 6:53

Milan Šmíd, jenž se zabývá médii a mediální politikou, si na blogu serveru Aktuálně.cz posvítil na jednu zprávu, která prolétla českými médii. ČTK na začátku prosince informovala o tom, že musí být z francouzského městečka Publier odstraněna socha panny Marie. Zatímco server iDnes.cz se prý ke zprávě postavil celkem neutrálně, u dalších médií už tomu prý bylo jinak.

Vždyť je to hloupost, píše mediální analytik ke zprávě o soše Panny Marie, údajně sundané muslimy
Foto: pixabay.com
Popisek: Média - ilustrační foto

Server ParlamentníListy.cz podle Šmída spojil spor o sochu panny Marie s problematikou islámu. Má o tom svědčit titulek „Z Francie: Nejdříve zákaz burek, nyní musí pryč socha panny Marie“. Server Bleskově.cz konstatoval, že Francouzi se zbláznili. Server Lidovky.cz podle Šmída zprávu ignoroval. Naproti tomu server Svobodné fórum Pavla Šafra se jí chopil a příliš ji nepochopil, protože informoval o tom, že socha má z města zmizet v rámci zachování politické korektnosti.

„Což jest další nesmysl, o žádnou politickou korektnost tady nešlo, neboť celá událost se odvinula od sporu některých nespokojených občanů s vedením obce Publier a tento spor, který doputoval až k soudu, byl veden na zcela jiné úrovni; o politickou korektnost tu vůbec nešlo,“ píše Šmíd.

Mediální analytik si klade otázku, jak mohla zpráva, ve které jde v podstatě o lokální spor, nabrat tolika rozličných rozměrů. Nemalý podíl na tom prý má BBC, která zprávu převzala zřejmě z francouzského deníku Le Monde. Britské veřejnoprávní médium podalo informace vcelku přesně, ale bez některých podstatných detailů. A tady možná začíná celý problém.

„Jak vidno, honba za kvantitou a atraktivitou vydávaných zpráv a za množstvím kliků se zkrátka nevyhýbá dnes nikomu, ani serveru BBC, tím spíše ČTK, která už dávno není tím unikátním zdrojem s četnými zahraničními zpravodaji jako kdysi. Dnes si ČTK musí vystačit s Bruselem, Berlínem a Bratislavou, a proto musí tolik opisovat ze zahraničních zdrojů. Jenomže tohle opisování má charakter tiché pošty, při níž každá další předávka nese s sebou nebezpečí vzniku informačního šumu, nemluvě o špatných překladech a – nedej bůh – záměrných zkreslení. Na příkladu zprávy BBC se dá dokumentovat, jak ani sebevětší přesnost překladu, věcnost a správnost jednotlivých vět nestačí, jestliže chybějí kontext a souvislosti a zdůrazní se pouze jeden fakt. V tom vidím jeden z hlavních problémů současné žurnalistiky, která tak snadno získává informace z celého světa, ale není schopna je vyhodnotit a dát je do souvislostí. Protože úkolem novináře není jenom zprostředkovávat fakta, ale také zjišťovat pravdu o těchto faktech,“ pokračuje Šmíd.

Kdyby si novináři dali tu práci, zjistili by, že jde o spor táhnoucí se od roku 2011, kdy obec v parku nechala vztyčit sochu panny Marie a důrazní zastánci oddělování státu a církve začali protestovat. Striktní oddělení státu a církve ustanovuje už zákon z roku 1905 a obce, která na pomník přispěla, tento zákon v podstatě porušila. Celou záležitost navíc neprojednala rada městečka. A oheň byl na střeše. Všechno nakonec skončilo u soudu.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…