Vždyť je to pomoc dětem! Vyřkla Němcová. I Schwarzenberg přišel. A začal spor o protektorát

19.09.2018 17:50

V Poslanecké sněmovně hovořila na téma uprchlíků Miroslava Němcová z ODS. Ta srovnala situaci syrských sirotků se situací židovských dětí, které zachránil Nicholas Winton před druhou světovou válkou, a apelovala na hodnoty humanismu. Za to se do ní pustila Helena Válková z ANO. „Nepřípustné srovnání,“ tvrdí.

Vždyť je to pomoc dětem! Vyřkla Němcová. I Schwarzenberg přišel. A začal spor o protektorát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Miroslava Němcová pronesla emotivní projev, v němž připomněla, že Česká republika je bohatou zemí. Jako takováto bohatá země prý není možné říkat, že se nedokážeme postarat o padesát dětí. Prý máme stále co vracet. V roce 1938 přijel do tehdejšího Československa Nicholas Winton. Ten byl schopen za půl roku zachránit 669 dětí v osmi transportech. Také zmínila, že poslední transport už nevyjel a většina dětí, která v něm měla být, skončila v plynových komorách.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

„Mně to přijde jako něco, co nemohu přijmout,“ říká Němcová o výrocích premiéra Babiše na adresu sirotků a toho, že zde máme dost svých. A znovu připomněla, že Nicholas Winton toto dokázal v předvečer války, zatímco nám žádná válka nehrozí.

Na její slova si neodpustila faktickou poznámku Helena Válková za ANO. Ta označila srovnání Miroslavy Němcové za nepřípustné z hlediska historického i politického a doporučila Němcové, ať než začne mluvit o historii, nechá se udělat historickou analýzu. To si Němcová zřejmě vzala osobně a vyčetla Válkové její dřívější výroky, ve kterých prý pronesla, že Češi za Protektorátu Čechy a Morava zase tolik netrpěli. Také se ohradila proti nařčení, že spolu obě záležitosti nesouvisejí. „Vždyť jde o pomoc dětem,“ pravila emotivně. A když děti trpí a je jim třeba pomoct, tak zde prý má být vyspělá společnost, která pomoc nabídne.

Po plejádě faktických poznámek, ve kterých padala obvinění z nedostatku humanismu, neznalosti historie a výzva od Karla Schwarzenberga, aby vzhledem k tomu, že Česká republika se odklání od Masarykových hodnot, byly zrušeny oslavy vzniku republiky, se dostal ke slovu poslanec Kobza za SPD, který debatu uzavřel komentářem, že v Sýrii válka končí, tamní společnost je založena na rodině, a tak nejlepší, co můžeme pro sirotky udělat, je dostat je zpět a pomoci jim najít své rodiny tam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…