Vždyť jste ty byty zdevastovali a vybydleli. A dělali jste binec. Stanislav Křeček napsal o nepřizpůsobivých

31.01.2017 13:12

Trochu jiným úhlem pohledu se na připravovaný zákon o sociálním bydlení dívá zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Rozepsal se o tom na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Vždyť jste ty byty zdevastovali a vybydleli. A dělali jste binec. Stanislav Křeček napsal o nepřizpůsobivých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Ptá se, proč lidé, kteří mají k dispozici (že od státu jako sociální dávky, není v této chvíli rozhodné) na bydlení podstatně vyšší částky než normální občan (platby na bydlení v ubytovnách přesahovaly často výši tržního nájmu), si nepronajmou zcela běžný byt, ať již od soukromého majitele, nebo od obce, byt, kterých je nabízeno dostatek, a musí bydlet ve „vyloučených lokalitách“?

Pronajímateli, ať již to je obec, nebo soukromník, je přece v podstatě jedno, jaký je sociální status nájemce, který se u něj uchází o bydlení, argumentuje Křeček.

Celý text je ZDE

Podle něj stačí, že budoucí nájemce nebude ničit byt a bude řádně platit nájemné. Proč by majitel bytu nebo domu nedal do nájmu byt tomu, kdo disponuje (díky sociálním dávkám) vyšší částkou na nájemné než ostatní nájemci v domě, když navíc platby nájmu garantuje stát?

Opravdu je problémem ta tvrzená „chudoba“? ptá se dále Křeček a hned si odpovídá: Kdepak! Je to totiž všechno jinak, jenom se to některým nechce vyslovit: sociálně vyloučené lokality, kterých stále přibývá, neexistují proto, že by lidé, kteří zde bydlí, byli jen chudí, ale proto, že v naprosté většině tito lidé dříve bydleli v bytech, které devastovali a vybydleli, nebo nebyli schopni se přizpůsobit běžnému životu ostatních obyvatel, pokud jde o veřejný pořádek a respekt k požadavkům na klidné bydlení sousedů. A proto se museli vystěhovat, píše Křeček.

Poukazuje na to, že chudí lidé (důchodci, samoživitelky) bydlí v nejrůznějších částech našich měst a obcí, aniž by se jednalo o lokality „vyloučené“. Tvrzení, že do vyloučených lokalit a ubytoven se stěhují lidé, kteří již nemohou platit nájemné v normálních bytech, je podle Křečka nesmysl. „Stejné sociální dávky a příspěvky na bydlení, které, při splnění stanovených podmínek dostávají lidé bydlící ve vyloučených lokalitách, přece dostávají i lidé bydlící v normálních bytech,“ podotýká Křeček.

Podle něj tyto dvě skupiny občanů, které pro své další bydlení potřebují pomoc od státu, nebude asi možné vyřešit v jednom zákoně. „Jedni potřebují od státu peníze na zaplacení nákladů na bydlení v bytech, ve kterých již dlouho bydlí, a tedy žádné sociální byty nepotřebují, a naopak: druzí potřebují bydlení, a nikoliv peníze, které dnes odevzdávají ‚obchodníkům‘ nikoliv s chudobou, ale s neschopností státu pochopit (a přiznat), o jaký problém se ve skutečnosti jedná,“ uzavírá Křeček své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…