Vždyť oni jsou jako Orbán. Ne uprchlíkům, ne homosexuálům, „vymlátit“ veřejnoprávní TV... Média píší o vládě Polska

10.12.2015 7:55

Nová polská vláda pravicově konzervativní strany Právo a spravedlnost se ve své politice inspiruje orbánovským Maďarskem. Píše o tom server iDnes.cz.

Vždyť oni jsou jako Orbán. Ne uprchlíkům, ne homosexuálům, „vymlátit“ veřejnoprávní TV... Média píší o vládě Polska
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Připomíná, že polští euroskeptici ze strany Právo a spravedlnost (PiS) v říjnových volbách slavili drtivé vítězství, kterým ukončili osmileté vládnutí Občanské platformy. Volebním triumfem si partaj Jaroslawa Kaczyńského zajistila nevídanou politickou moc: díky zisku 235 ze 460 mandátů bez problémů sestavila vládu, předsedá oběma komorám parlamentu a navíc už v srpnu do funkce prezidenta nastoupil Kaczyńského věrný žák Andrzej Duda.

Uplynulé týdny prý ukazují, že Polsko zažívá politické zemětřesení. Kaczyński totiž začíná tvrdě prosazovat své zájmy. Ministrem obrany se stal Antoni Macierewicz, jeden z nejodvážnějších konspirátorů v labyrintu spekulací kolem letecké tragédie u Smolenska. Nový ministr kultury zase nevylučuje čistky ve veřejnoprávních médiích a sám Kaczyński prohlašuje, že muslimští migranti s sebou do Evropy přinášejí nemoci, připomíná server The Economist.

Celý text je ZDE

Polská politika vstupuje do období vypjatého pravicového populismu

„Polská politika vstupuje do období vypjatého pravicového populismu, plíživé centralizace moci, snah o ekonomickou soběstačnost a útoku na liberální hodnoty a jejich nositele,“ řekl serveru Michal Šimečka z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

Pokud PiS udrží stranickou jednotu, může se podle něj jednat o zlom v postkomunistických dějinách Polska a střední Evropy vůbec. „Sebevědomé, otevřené a úspěšné Polsko posledních let se může postupně proměnit v zahořklou, do sebe zahleděnou a protievropskou zemi,“ dodává Šimečka.

Generální prokurátor označil nový zákon za protiústavní. Nebylo mu to ale nic platné

Dosavadní kroky vlády mu prý dávají za pravdu. Zřejmě největší kontroverzi vzbudilo zrušení říjnové volby pěti ústavních soudců, které prosazoval dosluhující parlament. Generální prokurátor nedávno označil za protiústavní zákon, kterým poslanci PiS anulovali říjnovou volbu pětice soudců. Místo nich zvolili vlastní. Duda, který nové soudce jmenoval, však dal najevo, že nehodlá na svém rozhodnutí nic měnit. Ve středu má složit přísahu poslední soudkyně, kterou do ústavního soudu prosadilo PiS.

„Ústavní soud je jedna z posledních institucí, kterou PiS zatím nekontroluje. A je pochopitelně klíčem ke změnám, které chce PiS prosadit,“ vysvětluje Šimečka. K těmto změnám podle něj patří omezení potratů, omezení práv homosexuálů či ekonomická a sociální opatření. „Jde například o retroaktivní daňové zatížení nebo zadlužení státu nad rámec ústavní dluhové brzdy, která činí 60 procent HDP,“ uvedl.

Nový ministr zahraničí překvapil svým nápadem ohledně syrských uprchlíků

Nový šéf polské diplomacie z PiS Witold Waszczykowski stačil za své krátké působení v úřadu způsobit kontroverzi na poli mezinárodní politiky. V médiích překvapil netradičním návrhem na řešení uprchlické krize. Uvedl, že Varšava by měla syrské uprchlíky vycvičit a poslat je zpět bojovat do jejich vlasti.

Kvóty navrhované Evropskou komisí jsou pro stranu nepřípustné, a to i přesto, že s nimi v září souhlasila předchozí polská vláda. Situaci podle Szydlové změnily teroristické útoky v Paříži. Polsko podle ní není připraveno na to, aby přijalo navržené množství uprchlíků, a proto bude přesvědčovat partnery v EU, aby usedli k vyjednávacímu stolu a znovu se nad kvótami zamysleli.

Ještě před Szydlovou rozhodnutí předchozího kabinetu kritizoval nový polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak. „Rozhodnutí předchozí vlády přijmout 7000 uprchlíků byla chyba. Pro (nynější) premiérku Beatu Szydlovou bude nejdůležitější bezpečnost, v tom nepřistoupíme na žádný kompromis. Bezpečnost Polska a Poláků je pro nás rozhodující,“ prohlásil podle agentury Reuters Blaszczak.

Vítězství PiS Evropskou unii znepokojilo

Drtivé vítězství PiS vyvolalo podle Šimečky v řadách EU znepokojení. „Zatímco za dob Občanské platformy bylo Polsko předním a respektovaným hráčem v evropské politice, vláda PiS je vnímána jako potenciální zdroj nestability a potíží,“ upozorňuje a dodává, že Polsko s největší pravděpodobností bude zdůrazňovat princip národní suverenity a omezení procesu integrace v rámci EU. Rovněž lze očekávat relativní zhoršení vztahů s Německem.

„To vše může, vzhledem k velikosti a politickému významu Polska, ochromit evropskou politickou jednotu, a to právě v kritickém období, kdy EU čelí vzájemně propojeným krizím. Protievropské Polsko by představovalo pro EU problém i za normálních okolností, a o to víc v současné dramatické době,“ myslí si Šimečka.

Varšava bude jednou jako Budapešť

Kam by Polsko mělo směřovat, již před lety načrtl Jaroslaw Kaczyński, když prohlásil, že Varšava jednou bude jako Budapešť. Inspiraci maďarským premiérem Viktorem Orbánem potvrdil v rozhovoru pro MF Dnes také šéf europoslanců Práva a spravedlnosti Ryszard Legutko.

Na otázku, čím Orbán inspiruje část polských politiků, odpověděl: „Tím, jak prosazuje maďarské zájmy. Nebojí se postavit proti Bruselu, na rozdíl od bývalých polských vlád Občanské platformy, které mu poklonkovaly. Orbán dokázal říkat – ne, to neodpovídá maďarským zájmům – přestože je premiérem malé země.“

Michal Šimečka se domnívá, že PiS se stejně jako Orbán pokusí postupně ovládnout soudy, školství, bezpečnostní složky a polostátní firmy, zároveň však zachová formální instituce demokracie.

Nejde sice o nastolení diktatury, ale...

„Ani v případě Orbána nešlo o nastolení diktatury v pravém smyslu slova, ale o kombinaci ústavních změn, agresivního populismu, ovládnutí autonomních institucí a umlčení nezávislých médií, což ve svém výsledku vychýlilo politickou soutěž natolik, že Fidesz (Orbánova vládní strana) dnes nepotřebuje manipulovat volby, aby získal parlamentní většinu a udržel moc,“ připomíná Šimečka.

PiS má podle něj ambici přetvořit polský stát a polskou společnost ve svůj obraz a přebudovat společenskou smlouvu, na níž byla vystavěna polská demokracie a ekonomika po roce 1989. Tento model PiS vnímá jako mravně prohnilý.

Snaha Jaroslawa Kaczyńského vnutit Polsku své pojetí konzervativních hodnot prý narazí na odpor liberální části veřejnosti, zejména ve velkých městech. Podle průzkumů totiž více než 55 procent dotazovaných Poláků uvádí, že demokracie v jejich vlasti je ohrožena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…