Vzkaz z Hradu pro Václava Moravce: Dodržujete generální linii ČT, a tou je dětinská pomsta

15.03.2015 15:42

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zareagoval na narážky moderátora Václava Moravce v nedělních Otázkách vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Moderátor prý podle hradního mluvčího jen drží generální linii České televize, která se Zemanovi mstí.

Vzkaz z Hradu pro Václava Moravce: Dodržujete generální linii ČT, a tou je dětinská pomsta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Moderátor Václav Moravec si v nedělních Otázkách neodpustil rýpnutí do prezidenta Miloše Zemana. Proč? V zásadě kvůli prezidentově kritice České televize, která podle hlavy státu neplní svou veřejnoprávní roli. A co kdyby si totéž pomysleli občané o svém prezidentovi, když se podívají na lidi, kterými se obklopuje, zmínil moderátor pořadu.

"Co je pravda a co je lež? Co kdyby občané, kteří nejsou spokojeni s vystupováním prezidenta, nebo si myslí, že o nich neříká pravdu, odmítli platit z daní na provoz prezidentské kanceláře a místo toho je posílali na charitu?" vznesl Moravec otázku, čímž zjevně narážel na prezidentovu nedávnou kritiku směrem k České televizi, týkající se zrušení koncesionářských poplatků pro ČT, protože podle hlavy státu veřejnoprávní médium už neplní svou funkci. Moravec následně vyjmenoval tři možné příklady lidí, kteří by zřejmě odmítli financovat prezidentovu kancelář. "Ferdinand Peroutka se sice už bránit nemůže, ale Bohuslav Sobotka by mohl. I jeho prezident Miloš Zeman v posledních dnech napadl. Podle premiéra nepravdivě. A novinář Ivan Brezina, ten má dokonce v ruce pravomocný rozsudek, že o něm Miloš Zeman lhal a tím zasáhl do jeho osobnostních práv," připomněl Moravec osmiletý spor žurnalisty se Zemanem, který Brezina nakonec vyhrál.

Tím kritická slova vůči hlavě státu ze strany Václava Moravce neskončila. Připomněl totiž i kauzy, které se v médiích propíraly ve spojitosti se spolupracovníky prezidenta. Konkrétně uvedl hradního kancléře Vratislava Mynáře a jeho bezpečnostní prověrku u NBÚ, kterou stále ještě nezískal, nebo diskutovanou koupi vily v pražských Strašnicích.

Další kontroverzní osobou po boku Zemana je pak jeho poradce, místopředseda SPO a zároveň jednatel firmy Lukoil Aviation. V souvislosti s ním pak Moravec zmínil soudní spor, který právě s firmou Lukoil vede Správa státních hmotných rezerv.

Mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka to ovšem nechává poměrně v klidu. "Stejně jako pan prezident jsem nedělní Otázky Václava Moravce nesledoval. Nicméně, v reakci na poskytnuté vyjádření moderátora poznamenávám: Václav Moravec jen dodržuje generální linii České televize, kterou je dětinská pomsta za kritické názory," uvedl stručně pro ParlamentníListy.cz a více se pořadem nechtěl zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …