Vznáší se tady Ovčáčkův duch. Nejsme polibkem smrti, ale života. Kroměřížská výzva představila dva své kandidáty na prezidenta

15.12.2016 18:22

REPORTÁŽ Předseda české vlády a později Senátu Petr Pithart. U signatářů Kroměřížské výzvy je nejžádanějším prezidentským kandidátem pro volby v roce 2018. Nicméně se zatím nevyjádřil. Její organizátoři se ale jasně vymezili proti pojmům pražská kavárna, antizeman či polibek smrti. Nechtějí totiž, aby se nad jejich činností vznášel duch současného mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

Vznáší se tady Ovčáčkův duch. Nejsme polibkem smrti, ale života. Kroměřížská výzva představila dva své kandidáty na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa Kroměřížská výzva, která hledá kandidáta do příští prezidentské volby v roce 2018, představila dva kandidáty na prezidenta

"Pokud by se jako současný prezident choval Václav Havel, taky by se mu Kroměřížská výzva snažila najít protikandidáta," sdělil Jakub Pitron, jeden z organizátorů této výzvy, aby vysvětlit, že jejích dnes již více než 11 000 signatářů chce hlavně slušného prezidenta. Akce, na níž byli představeni i další dva možní prezidentští kandidáti, se konala v pražské Kavárně Academia.

Pithart a Halík

"Jsme v poločase, proces běží dál. Chceme vybrat kandidáta, který by mohl být potenciálně nejsilnější. Aby měl šanci a byl to slušný prezident, za kterého bychom se nemuseli stydět," řekl na úvod mluvčí iniciativy Kroměřížská výzva Václav Němec. V prvním kole bylo vybráno několik desítek možných kandidátů. Některé z osobností však přímo deklarovaly, že se prezidentských voleb účastnit nebudou, anebo jako Michal Horáček, odmítly s iniciativou spolupracovat. Žebříček se tedy v dalším kole zúžil na patnáct lidí.

Petr Pithart, Tomáš Halík, Petr Kolář, Jan Švejnar a Michael Žantovský. To je zatím v daném pořadí prvních pět jmen, které zvolilo na téměř 3000 signatářů Kroměřížské výzvy i podle kritérií jako morální zachovalost a pevný charakter či schopnost reprezentovat a domluvit se v zahraničí. Jak ale organizátoři sami dodali, žádná z těchto osobností ještě připravenost kandidovat neprojevila. Nicméně prý ani Tomáš Halík kandidaturu kategoricky nezamítl.

Fischer a Hilšer

Akce se zúčastnili bývalý spolupracovník Václava Havla a exvelvyslanec ve Francii a Monaku Pavel Fischer a lékař Marek Hilšer. Třináctá a patnáctá osobnost ze seznamu. "Vnímám každou podobnou iniciativu jako prospěšnou, protože ukazuje, že jsou zde stále spousty lidí, kterým není situace v Česku lhostejná," prohlásil Hilšer, který se jako dobrovolník dvakrát zúčastnil humanitární mise v rovníkové Africe. Právě on jediný už kandidaturu potvrdil.

"Kroměřížskou výzvu jsem nepodepsal a ani ji nepodepíšu. Dnešní politika je jako samoobsluha. Bez dialogu. Politici často vedou monolog a kvůli tomu, aby vzbudili pozornost, mluví vulgárně a nahlas," řekl současný ředitel neziskového ústavu STEM Fischer s tím, že být exklusivním kandidátem za jednu občanskou iniciativu mu nedává smysl.

Ála český slavík?

Reportér ParlamentníchListů.cz se zeptal, jestli má Kroměřížská výzva nějaké funkční kontrolní mechanismy, aby třeba signatáři nevolili někoho natruc anebo ze srandy, jako se to občas stává třeba při vyhlašování zpěvácké ankety Zlatý slavík. V ní se už několikrát dostali do čela v podstatě neznámí interperti, aktuálně kapela Ortel. "Každý, kdo se zaregistruje, je signatářem. Jediné pravidlo ohledně nominací je, aby daná osobnost splnila základní podmínky popsané v Kroměřížské výzvě. A mohu říct, že jsme z prvních třiceti nevyloučili žádnou osobnost," vysvětlil Pitron.

Prezident by měl mít podle Kroměřížské výzvy demokratickou a prozápadní orientaci včetně nezpochybnitelného ukotvení země v NATO a EU, oddanost principům liberální demokracie, lidských práv a občanské společnosti, pevný charater garantující dodržování ústavy, jakož ještě několik dalších předpokladů. "Nefungujeme jako platforma, která by někoho poučovala," dodal Němec.

Ovčáčkův duch

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, jaké jsou pohnutky čtyřicetiletého Hilšera, aby kandidoval v přímých prezidentských volbách, odpověděl: "Právě jeden z těch důvodů je mladý věk. Společně s dalšími lidmi jsme si řekli, že by bylo dobré nabídnout naší společnosti jiný typ kandidáta, než na který je zvyklá. Považuji to za legitimní. Někoho z mladé generace, která vyrostla už po listopadu 1989, kdo chce pracovat pro tuto zemi. Já chci. A jestli budu mít naději na úspěch, nebo ne, ať rozhodnou volby."

Pak nastala debata o prázdnosti pojmů jako pražská kavárna, antizeman či polibek smrti. Jeden z novinářů totiž podotkl, že se mezi lidmi říká, že Kroměřížská výzva je pro kandidáty spíše polibek smrti. "Nemám tohle nálepkování rád," dodal Pitron. "Vznáší se tady Ovčáčkův duch. Jde spíše o polibek života," zasmál se Němec s narážkou na mluvčího současného prezidenta Miloše Zemana. Iniciativa Kroměřížská výzva vznikla v květnu a v dobrovolné sbírce zatím získala 300 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…