Vzniká nová pravicová strana. Podívejte se, kdo stojí v čele

20.11.2013 10:15

Pravá frakce, která se formovala v rámci ODS pod vedením zakladatele Jiřího Janečka, se rozhodla odejít z občanské demokracie a založit novou Občanskou konzervativní stranu (O.K. strana). Iniciátoři už spustili oficiální stránky na sociální síti Facebook, kde kromě jmen členů zakladatelského výboru zveřejnili svou motivaci a rovněž hlavní programové teze.

Vzniká nová pravicová strana. Podívejte se, kdo stojí v čele
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jiří Janeček

"V situaci, kdy ODS opustila i poslední zbytky pravicových ideálů, s nimiž byla před více než dvaceti lety založena, nemůže už bohužel Pravá frakce nadále působit jako její součást. Členové Pravé frakce se proto rozhodli založit standardní pravicovou konzervativní stranu," vysvětlují členové zakladatelského výboru.

"Politická scéna v České republice je žalostná, chaotická a chybí silná rozhodná autorita. Neochota přijmout zodpovědnost vedení ODS za současný stav, TOP0 9 založená pouze na jedné osobnosti a po jednání ANO s ČSSD nám je zcela jasné, že ANO je spíše středolevicová strana. Tyto zprávy, pocit marnosti, slabosti a neloajálnosti lídrů k obyvatelům ČR, žádná vidina blízké světlé budoucnosti nás vedly k zásadnímu rozhodnutí," pokračují dále iniciátoři.

Z členů zakladatelského výboru lze jmenovat především radního hlavního města do roku 2010 a zakladatele Pravé frakce Jiřího Janečka, který v letošních volbách kandidoval v dresu volebního bloku Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové. Dále pak právníka a advokáta Karla Fischera, podnikatele Martina Olišara nebo lékařku Veroniku Vaštovou, kteří odstartovali podpisovou akci na podporu založení Občanské konzervativní strany.

Národní hrdost, bezpečnost a nedotknutelnost soukromého vlastnictví

O.K. strana uveřejnila také bezmála dvacítku programových tezí, na kterých stojí. Podle tohoto seznamu strana vychází z náboženské, kulturní a politické historie českého národa, chce chránit občanské svobody a nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Prosazuje emancipaci v rámci Evropy, ne vystoupení z unie.

Důraz je kladen na osobní odpovědnost a národní hrdost. Je potřeba dbát na bezpečnost České republiky a eliminovat přistěhovalectví a postupnou islamizaci a také rostoucí diskriminaci pracujících a zodpovědných občanů ČR. A rovněž nastolit stabilní ekonomické prostředí s jasnými pravidly.

Kromě toho je podle strany nutné zjednodušit daňový systém, chránit životní prostředí v rovnováze s udržitelným rozvojem, zvýšit energetickou soběstačnost nebo zrychlit práci soudů a snížit administrativu a byrokracii.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …